Mircea Geoană, despre USL: "Este ca o ciorbă fără identitate care derutează electoratul"

Mircea Geoană, despre USL: "Este ca o ciorbă fără identitate care derutează electoratul"

După ce a fost dat afară din PSD şi a rămas fără şefia Senatului, independentul Mircea Geoană a declarat, aseară, la RTV, că USL este ca o cămaşă de forţă care constrânge electoratul şi a comparat alianţa dintre PSD şi PNL cu "o ciorbă fără identitate".

Senatorul independent a mai precizat că PNL şi PSD "nu au nicidecum în sondaje suma procentelor celor două partide, aşa cum susţinea liderul liberal, Crin Antonescu. Nu poţi să spui că PSD e egal cu PNL.

  • Mai mult decât Ponta şi Antonescu, eu sunt cel mai în măsură care ştie relaţiile cu liberalii. Din punct de vedere al construcţiei, USL nu trebuia formată în acest mod. Dacă ne uităm la DA (Alianţa Dreptate şi Adevăr - n.r.), cele două partide au candidat cu politicieni proprii şi au însumat voturile totale.
  • Însă în această variantă a USL-ului, nu poţi să spui că PSD este egalul PNL-ului. Poţi să zici că e PSD plus un pic, sau PDL plus ceva. Această formaţiune este o consolidare foarte rigidă a celor două partide, ca un corset foarte strans, ca o cămaşă de forţă. E o ciorbă fără identitate şi fără culoare, care derutează electoratul. USL nu exprimă dorinţa lui.
  • USL este o ciorbă fără identitate fără culoare, care derutează electoratul.
  • Avem nevoie să găsim nişte oameni mai competenţi la conducere. Însă, este o dilemă internă extrem de complicată, în acest moment. Puterea e epuizată şi Opoziţia este impotentă în găsirea soluţiilor.

Întrebat despre Traian Băsescu, Mircea Geoană a precizat că nu înţelege obsesia Opoziţiei faţă de acesta.

  • Eu nu-i înţeleg pentru obsesia despre Băsescu, de ce să faci referiri mereu la principalul adversar? Cel mai bine este să-l ignori!

Iar atunci când a venit vorba despre incidentul din timpul campaniei electorale, în care Traian Băsescu pare că loveşte peste faţă un copil, Geoană a precizat:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Cred că reîncălzim o ciorbă care s-a răcit. Este mult mai important ce se întâmplă cu noi şi cu Europa, decât cazul lui Băsescu. Sunt uimit că interesează mai mult de acest incident, când sunt evenimente care ne pot afecta mai mult decât un pumn.

Spre sfârşitul emisiunii de la RTV, senatorul independent Mircea Geoană a fost întrebat despre bugetul României pe 2012 .

  • Bugetul este ca o gaură neagră în care se duc tot mai mulţi bani. Ceea ce constată Consiliul Fiscal şi alţi economişti este că ipoteza pe care e construit bugetul e prea optimistă. Dacă dau atâţia bani pentru sănătate, ar trebui să ştim noi, cetăţenii, ce se întâmpla cu aceşti bani. De ani de zile investim bani pentru autostrăzi şi ele nu există.
  • Mă uitam pe cifrele de la buget şi la ştirile de la Bruxelles. Este foarte posibil ca anul 2012 să fie unul foarte agitat, din punct de vedere economic şi, implicit, politic şi social.
  • Bulgarii au făcut, în ultimii tre ani de zile, ceva extraordinar: când a anceput criza, au tăiat bugetele la maxim, dar au crescut bugetul în educaţie, pentru că au conştientizat importanţa acestui domeniu pentru viitorul ţării lor. Au modificat Constituţia şi au introdus un amendament prin care nu pot să crească taxele decât dacă au două treimi în Parlament: Bulgarii şi-au asigurat stabilitate fiscală. În plus, au adus nişte vameşi britanici, care sunt plătiţi din taxele vamale.
  • În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, cunoscând gradul de politizare şi de avariţie şi corupţie, nu va creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene în România.

Cât despre viitorul actualului Guvern, Mircea Geoană este de părere că, la începutul anului viitor, acesta va dispare.

  • La începutul anului viitor, acest Guvern va pleca. În acest moment, România are o putere epuizată şi o opoziţie impotentă.