Ministrul si soprana

Ministrul si soprana

Adrian Cioroianu si Alexandra Coman au stabilit data casatoriei.

Intre o conferinta in Slovenia, o vizita de lucru in Regatul Belgiei si un proiect pentru sesiunea anuala a Natiunilor Unite, ministrul de externe Adrian Cioroianu a reusit sa-si fixeze si data nuntii.

Frumoasa, cu o prezenta impecabila, eleganta si distinsa, soprana Alexandra Coman l-a convins sa-i raspunda cu „da” la mai toate intrebarile, mai ales acum, cand in casa lor se vorbeste mai mult despre casatorie.

Dupa mai bine de patru ani petrecuti impreuna, Adrian si Alexandra au decis sa-si oficializeze relatia, iar nunta va avea loc in vara anului viitor, pe 14 iunie, intr-o zi care are, pentru amandoi, o rezonanta speciala.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am cunoscut-o pe Alexandra in iunie, trebuie sa fie vreo patru ani de atunci. Ne-am fi dorit sa ne putem casatori chiar anul acesta, pe 16 iunie, dar dupa numirea mea ca ministru, la inceputul lui aprilie, nu prea a mai fost timp”, spune Adrian Cioroianu.

Planuri de nunta

„La inceputul anului fixasem data nuntii pentru 16 iunie, anul acesta. Programul meu este insa destul de incarcat, de la opt dimineata pana la opt seara cel putin”, explica Adrian Cioroianu.

„La randul ei, Alexandra a avut de pregatit spectacolul cu Jose Carreras de la Bucuresti. Am renuntat la data de 16 iunie, cu regret, amanand ceremonia pentru luna septembrie. Mi-am dat seama insa ca in septembrie e foarte posibil sa fiu in Statele Unite, la New York, pentru sesiunea anuala a ONU. Oricum voi pleca dupa 20 septembrie in America si nu ar avea rost sa incerc sa ma intorc cu avionul exact in ziua nuntii. Asa ca ceremonia va avea loc anul viitor, pe 14 iunie”, spune Adrian Cioroianu.

Pentru ca isi doresc sa aiba familiile si toti prietenii aproape, cei doi au abandonat gandul de a se casatori la Venetia, in favoarea Bucurestiului. Cat despre rochie.... „Mi-ar placea sa port o rochie a creatorului libanez Eli Saab”, spune Alexandra.

„L-am cunoscut in urma cu cativa ani in Franta, unde are un atelier. Nu e atat de greu sa ai acces la un creator celebru, daca ai apucat deja sa-ti faci o rochie la el si daca esti si cantareata de opera. Eli Saab ar face, probabil, ceva special, foarte extravagant. Creatoarea chineza Vera Wang ar fi cea de-a doua varianta, dar nu sunt foarte convinsa, pentru ca ea face mai mult rochii de serie, iar eu doresc ceva unic”, mai spune, razand, Alexandra Coman.

„Cand dai libertate unui om, poate face alegerea potrivita”

„Cand l-am cunoscut pe Adrian, in 2003, el era lector universitar si membru al Partidului National Liberal”, povesteste soprana Alexandra Coman.

„In perioada aceea eu eram mai mult plecata la Viena (n.r. - pentru ca mama ei locuieste de cativa ani la Viena, Alexandra a absolvit acolo liceul de muzica, dupa care a urmat cursurile Universitatii de Muzica din Bucuresti si Academia de Muzica din Viena). L-am cunoscut la Clubul Diplomatilor, unde eram invitata sa cant, in cadrul unei receptii organizate de Ambasada Marii Britanii. Timp de un an jumatate sau doi a fost o relatie platonica, pentru ca eu nu ramaneam suficient de mult timp in Romania. Pe de alta parte, nici nu eram pregatita sa intru intr-o relatie si cred ca am fost suficient de inteleapta sa-mi dau seama ca nici el, care a fost casatorit multi ani, nu este cu adevarat pregatit. Am decis sa-i las libertate. Am avut retineri, desi simteam ca el ar fi dorit sa se angajeze intr-o relatie serioasa. Cred ca doar atunci cand dai libertate unui om, el poate face alegerea potrivita”, adauga ea.

Intalniri la Viena si la Paris

Adrian Cioroianu si Alexandra Coman locuiesc impreuna de jumatate de an, intr-un apartament din Cartierul Francez, cumparat tot impreuna (un imobil estimat la 400.000 de euro). Inainte de asta, angajamentele fiecaruia dintre ei i-au tinut multa vreme departe unul de altul.

„Cateodata ne intalneam la Viena sau la Paris, dar aproape ca nu apucam sa ne vedem deloc la Bucuresti. Am incercat, insa, sa nu lasam mai mult de o saptamana fara sa ne vedem”, spune Alexandra.

A cerut-o de sotie in decembrie 2005, in luna in care a fost trimis ca observator la Bruxelles, la Parlamentul European. „Mi-a cumparat un inel de la Bruxelles. Apoi m-a tot cerut de sotie si de fiecare data am spus „da”. Am mers la Viena, anul trecut, de Revelion, si am mai ales un inel”, mai spune soprana.

Planuri de vacanta

Alexandra este acum in vacanta. Adrian Cioroianu nu a reusit inca sa-si ia cateva zile libere, desi amandoi spera sa isi petreaca o saptamana macar in apartamentul lor de vacanta din Mamaia. Urmeaza o toamna incarcata pentru fiecare dintre ei. Adrian Cioroianu va pleca in America pentru intalnirea anuala a Natiunilor Unite, iar Alexandra are angajamente in Franta, la Teatrul din Saint Etienne.

In paralel, pregateste un concert in Romania, la Craiova, unde ar putea canta cu Marcello Giordani, un tenor italian tanar in plina forta si foarte bine cotat in strainatate. Urmeaza un nou concert la Bruxelles, dupa care va primi programul pentru un turneu mondial alaturi de Jose Carreras. (Alexandra Coman si Jose Carreras au acelasi manager, Rosi Pritz, de la casa de manageriat austriaca Kupfer-Kultur).

Adrian Cioroianu

Cel mai seducator dintre istorici

Drumul de la istoric lincentiat al Universitatii Bucuresti, doctorand in Canada, la om politic din prima liga, presupune, spun apropiatii ministrului, o mare capacitate de adaptare. Dupa terminarea studiilor, Adrian Cioroianu, acum la aproape 40 de ani, a lucrat, mai intai, pe post de conferentiar la Facultatea de Istorie din Bucuresti, apoi ca profesor la Colegiul PRO.

In paralel, a colaborat la diferite posturi de televiziune (Realitatea TV, PAX TV, TVR 1) sau ca redactor la diferite publicatii, precum „Dilema” sau „Gazeta Sporturilor”. In toti acesti ani, Adrian Cioroianu a semnat numeroase carti, in calitate de autor („Scrum de secol. O suta una povesti suprapuse”, „Sic transit gloria... Cronica subiectiva a unui cincinal in trei ani si jumatate”) sau coautor („Manualul de Istoria Romanilor”).

Adrian Cioroianu a intrat in politica abia in anul 2002, cand a preluat functia de consilier al presedintelui Partidului Liberal de atunci, Theodor Stolojan. Cariera sa ca om politic a luat avant in 2004, ca membru permanent al grupului parlamentar si de senator de Timis. In 2005 el este unul dintre trimisii Romaniei la Parlamentul European de la Bruxelles, in functia de euroobservator. In 2007 el devine ministru de externe.

Un copil din prima casatorie

Prima sotie a lui Adrian Cioroianu, Luminita, este absolventa de Litere, a lucrat multi ani pe post de traducator la o intreprindere de metrologie din Bucuresti si a tradus doua carti pentru Editura Curtea Veche (semnate cu numele de Luminita Cioroianu). Cei doi s-au casatorit in 1993 si s-au despartit in 2002, dupa aproape zece ani de casnicie. Divortul s-a pronuntat in 2003. Cei doi au un baietel, Mihai,in varsta de 8 ani, ramas la mama.

CV

Alexandra Coman

Alexandra Coman, 29 de ani, a studiat cu Luciano Pavarotti, l-a cunoscut bine pe Placido Domingo si a cantat alaturi de Jose Carreras. Desi e foarte apreciata in strainatate, unde presa de scandal scria, la un moment dat, chiar si despre o presupusa relatie a ei cu Domingo, multi romani au auzit pentru prima data de tanara soprana abia la sfarsitul anului 2004, cand Alexandra a sustinut, alaturi de Carreras, un concert extraordinar la Ateneu.

Alexandra Coman a cantat pentru prima data in strainatate in 1996, la Palais Corbelli din Viena. In Romania a debutat cu un rol integral, Magda din opera „La Rondine”, de Puccini, la Universitatea Nationala de Muzica, in 2002. A interpretat, in acelasi an, si rolul Mimi din „La Boheme", la Los Angeles. A sustinut un concert-gala la Leipzing cu Carreras, transmis de ZDF, si un recital la Opera din Roma, difuzat in direct pe TelePace.