Declaraţii şoc ale ministrului Igaş, din biroul lui Ceauşescu: "Nu se doreşte o modernizare a Ministerului de Interne. S-a greşit atunci când s-au angajat 60.000 de oameni"

Declaraţii şoc ale ministrului Igaş, din biroul lui Ceauşescu: "Nu se doreşte o modernizare a Ministerului de Interne. S-a greşit atunci când s-au angajat 60.000 de oameni"

Ministrul MAI Traian Igaş susţine că reforma în Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost blocată de şefii care stau în birouri şi care nu vor să schimbe actualul sistem. Igaş spune că s-a greşit că au fost angajaţi "pe bandă rulantă" peste 60.000 de oameni fără şcoală militară.

UPDATE 20.15: Circa 30.000 de persoane au fost angajate pe pile. "Avem o analiză care arată că, în ultimii 13 ani, piloşii au fost avansaţi şi de câte două ori pe an. Nu este normal să treci din burtă anumit calificat doar pentru a păstra o relaţie bună cu subalternul. Aceste calificative nu s-au dat în ultimii ani pe merit. Într-un birou nu pot fi toţi la fel de buni. Am constat că unii oamenii nu şi-au făcut datoria, dar calificativul lor este foarte bine. O parte din ele le-am corectat la sfârşitul anului", susţine Igaş. Acesta a mai adăugat că o mare parte au intrat pe bune, au dat un examen corect. "Cred că au fost şi oameni care au intrat sprijiniţi de x şi y care nu aveau nicio experienţă. Însă, starea generală din Ministerul de Interne nu trebuie să ne creeze frisoane", a mai precizat ministrul. Cazul Deta Referindu-se la cazul Deta, acesta a spus că este normal ca un poliţist să apeleze la 112.  "Ceea ce s-a întâmplat la Deta este un caz pe care trebuie să îl privim cu atenţie şi să tăiem din faşă astfel de cazuri. De multe ori aceste reglări de conturi dacă se întâmplă într-un loc unde nu este foarte multă lume, lucrurile sunt ţinute la secret. Agresorii poate au fost la rândul lor victime. Poliţia încearcă să le gestioneze, uneori cu forţă, uneori cu prea puţină implicare. Nu a fost acţiunea primarului de acolo, regretă ce au făcut fii lui, dar nu a fost el acolo", a spsus Traian Igaş. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş a spus, în cadrul unei emisiuni la RTV, că cei mai mulţi angajaţi ai MAI care acţionează în stradă şi fac muncă de teren vor o schimbare, în timp ce angajaţii din aparatul central îşi doresc lucrurile aşa cum sunt. Ministrul a spus că s-a greşit atunci când s-au angajat, din surse externe, 63.500 de oameni. "S-a greşit. Au fost angajări pe bandă rulantă pentru cei care nu au făcut o şcoală de Poliţie", a concluzionat şeful MAI.

Igaş: "Munca mea a fost risipită de colegii din Coaliţie" Totodată, Traian Igaş a criticat, voalat, şi "colegii minorităţilor" din Parlamentul României, care nu au votat legea reorganizării MAI. "Munca mea şi a colegilor din minister a fost risipită", susţine Igaş. El a mai precizat că a găsit soluţia modificării statutului poliţistului pentru a impune reforma în rândul oamenilor legii. "Am pierdut timp şi din cauza celor care au atacat acest proiect, opoziţia care a contestat la Curtea Constituţională. Acum, însă, suntem în grafic", a precizat Igaş.

Urmează alte 6.000 de concedieri Referitor la disponibilizări, ministrul a precizat că în următoarea lună şi jumătate vor urma alte 5-6.000 de concedieri din structurile Internelor. "În general, am disponibilizat oameni din birouri, din funcţii care nu îşi mai aveau rostul. În aparatul central al ministerului vor rămâne sub o mie de oameni, ceea ce nu s-a întâmplat din 1990 încoace", a subliniat Igaş. "Până la sfârşitul lunii septembrie cei 10.000 de angajati care nu mai sunt în plată vor fi reorientaţi spre alte domenii. Vor beneficia de şomaj şi conversie profesioanală pentru cei care îşi doresc. O parte din posturi au devenit vacantate prin pensionari sau demisii. De aceea am şi fost de acord ca cei care pleacă din minister să nu mai plătească taxa de şcolarizare", a mai precizat oficialul MAI. Referitor la absolvenţii academiei sau şcolilor de Poliţie, oficialul a precizat că, în primul rând, aceştia vor intra în structura operativă.  Reformă din biroul lui Ceauşescu Traian Igaş a mai spus că biroul pe care îl ocupă a aparţinut fostului dictator comunist, Nicolae Ceauşescu. "Se suprapune cu biroul lui Ceauşescu. Practic, de acolo a plecat. Eu eram, atunci, unul dintre miile de tineri care scandau pe stradă să cadă acel regim şi am fost fericit când s-a întâmplat asta. Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge în acest loc, un loc plin de istorie", a declarat Igaş.

Ne puteți urmări și pe Google News