Declaraţiile ministrului german au provocat emoţie în Spania în momentul în care această ţară este pe cale de a finaliza obţinerea de împrumuturi de la partenerii săi europeni pentru consolidarea sectorului său bancar aflat în dificultate.

Liderii din zona euro au căzut de acord la 29 iunie să întărească uniunea lor economică şi monetară. Una dintre principalele măsuri prevăzute o reprezintă punerea în aplicare, dorită pentru acest an, a supravegherii centralizate a bugetelor naţionale din zona euro, înainte de a putea recapitaliza băncile în dificultate direct cu fonduri europene.

Supraveghere înainte de ajutor pentru bănci

"Înainte ca un ajutor direct să poată fi acordat băncilor, trebuie pusă la punct o supraveghere în comun a băncilor", a explicat Schäuble pentru El Pais. "Dar această instituţie nu va putea începe să funcţioneze în acest an. Nu este realist", a adăugat demnitarul german.

Zona euro a oferit o linie de credit în valoare de 100 de miliarde de euro pentru stabilizarea băncilor spaniole care au mari probleme după explozia bulei imobiliare în 2008.