S&P a retrogradat, vineri, ratingurile Franţei, Italiei, Spaniei şi ale altor state din zona euro, în contextul în care discuţiile privind reducerea datoriei uriaşe a Greciei încă nu au ajuns la niciun rezultat.

"Aş spune că, mai mult decât retrogradarea (ratingurilor), actuala incertitudine privind felul în care vor şterge o parte din datoria Greciei faţă de sectorul privat este o sursă mai mare de instabilitate în acest moment în zona euro", a declarat Osborne.

Negocierile cu băncile privind o reducere a datoriei Greciei urmează să fie reluate miercuri.

Osborne, care efectuează în această săptămână o vizită în China şi Japonia pentru a atrage investiţii asiatice şi pentru a impulsiona economia cu probleme a Marii Britanii, a făcut apel la liderii europeni să depună mai multe eforturi pentru a sprijini moneda unică.

"Zona euro trebuie să arate că poate sprijini moneda"

"Zona euro trebuie să arate în mod convingător că poate să îşi sprijine moneda", a declarat oficialul britanic. "Nu prea am văzut multe dovezi privind resursele la comun de care are nevoie zona euro pentru a oferi încredere pieţei că îşi va sprijini propria monedă", a adăugat Osborne.

Marea Britanie va lua în considerare o suplimentare a contribuţiei la Fondul Monetar Internaţional pentru a sprijni economia globală dacă va fi nevoie, a adăugat Osborne, reiterând comentariile făcute săptămâna trecută.

"Marea Britanie a fost întotdeauna pregătită să ofere resurse în trecut şi va fi dispusă să ofere resurse în viitor dacă va exista o situaţie serioasă", a spus el