Ministrul apararii, Teodor Melescanu, a fost instalat ieri ministru interimar si la Justitie, in conditiile in care situatia Noricai Nicolai nu este clara. Presedintele Basescu a semnat decretul de numire.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a solicitat ieri presedintelui Traian Basescu sa-l numeasca drept interimar la Justitie pe Teodor Melescanu, care ocupa si portofoliul Apararii. Seful statului a semnat imediat decretul de numire. Basescu „saluta decizia primului-ministru de a propune un ministru interimar al justitiei, in urma consultarii cu seful statului”, de sambata.
Noul ministru indeplineste criteriile lui Basescu
Potrivit unor surse de la Cotroceni, presedintele a fost cel care ar fi solicitat nominalizarea unui ministru interimar. „Punctul meu de vedere ramane acelasi cu cel exprimat in ultimele zile si consider ca justitia romaneasca trebuie coordonata de o persoana cu solida experienta si buna reputatie profesionala, in masura sa impuna respect in recunoastere din partea corpului profesional al juristilor”, ar fi transmis Basescu, potrivit surselor citate.
Tariceanu i-a telefonat presedintelui ieri-dimineata pentru a discuta subiectul interimatului, iar numele lui Teodor Melescanu a fost acceptat de seful statului.
Problema Norica, limpezita in perioada urmatoare
Imediat dupa ce a fost nominalizat, Melescanu a explicat motivatiile mutarii, recunoscand ca liberalii vor sa mai discute in partid despre situatia Noricai Nicolai: „Singura ratiune a numirii unui interimar a fost oferirea unei perioade de timp care sa ne permita sa clarificam problema numirii doamnei Norica Nicolai, prin discutii directe si, eventual, prin folosirea Curtii Constitutionale sau a oricarui alt mecanism constitutional care sa ne permita sa depasim acest impas”.
Melescanu a mai precizat ca va fi ministru interimar timp de 17 zile, calculand termenul de 45 de zile din momentul publicarii demisiei lui Tudor Chiuariu in Monitorul Oficial. In schimb, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a afirmat ca mandatul de interimar al lui Melescanu se calculeaza din momentul in care apare in Monitorul Oficial decretul de numire.
Liberalii nu s-au hotarat asupra momentului in care vor sesiza Curtea Constitutionala. „E posibil sa fie peste o saptamana, peste 20 de zile, in momentul in care guvernul va considera ca exista un conflict de natura constitutionala”, afirma Bogdan Olteanu.
Sustinatorii Noricai Nicolai din partid spun ca mutarea de ieri nu poate fi echivalata cu un pas inapoi. „Desemnarea domnului Melescanu ca interimar este o solutie pentru functionalitatea normala a guvernului, si nu o abandonare a Noricai Nicolai sau a nominalizarii pe care Biroul Politic al PNL a sustinut-o”, a afirmat Crin Antonescu.
CNSAS nu redeschide cazul
Pe de alta parte, Colegiul CNSAS a decis ieri ca, in absenta unor noi probe sau indicii, nu are motive sa puna din nou in discutie daca Norica Nicolai a colaborat sau nu cu Securitatea inainte de 1989. Potrivit unor surse din institutie, Colegiul a incercat sa evite astfel si crearea unui precedent care sa oblige la verificari dupa fiecare zvon aparut despre un politician.
URMARI CSM cere toate dosarele fostilor magistrati
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatoarea Lidia Barbulescu, a declarat, ieri, ca, potrivit legii, dosarele profesionale ale actualilor si fostilor magistrati nu pot fi predate altor persoane sau institutii publice in afara de CSM. Magistratul a precizat ca unele informatii din aceste mape sunt de interes public, insa dosarele ca atare pot fi consultate la sediul CSM doar de titularii acestora.
Barbulescu a cerut apoi Ministerului Justitiei (MJ) si Parchetului General sa transfere CSM „toate dosarele profesionale ale fostilor judecatori si procurori, aflate in arhivele acestor institutii”, dar si pe cele ale fostului SIPA (serviciu secret al MJ, desfiintat in 2006 - n.r.).
Parchetul General a predat presedintelui Basescu mapa profesionala a fostului procuror Norica Nicolai si a facut publice informatii din dosarul fostului ministru Monica Macovei. Procurorul general Codruta Kovesi a declarat ca pozitia CSM confirma faptul ca Parchetul nu a incalcat legislatia in aceste doua cazuri, dar ca, pe de alta parte, institutia pe care o conduce este definita in lege ca „depozitar al arhivei”.