Ministerul Economiei întârzie ghişeul unic pentru IMM-uri

Ministerul Economiei întârzie ghişeul unic pentru IMM-uri

Proiectul biroului One Stop Shop, finanţat din fonduri europene, va fi înfiinţat cu cel puţin trei luni întârziere. Firmele spun că oficialii ministerului nu au făcut nimic concret timp de un an.

Ministerul Economiei a lansat, pe 15 ianuarie 2010, un proiect pe care firmele mici şi mijlocii aşteaptă cu nerăbdare să-l vadă realizat, One Stop Shop. Aşa au numit autorităţile biroul unic pentru IMM-uri, unde acestea să poată obţine cât mai multe din actele necesare pentru înfiinţare sau lichidare şi unde să-şi plătească taxele şi să-şi depună declaraţiile.

Biroul urma să fie deschis în formă virtuală şi reală până la sfârşitul anului 2010, conform promisiunilor oficialilor din ziua lansării. Însă a trecut mai bine de un an, One Stop Shop încă nu există, iar Ministerul Economiei a întârziat astfel implementarea unui proiect din fonduri europene. Din suma totală alocată ghişeului unic de circa 1,2 milioane euro, 85% provin din Fondul Social European.

Timp de un an, nu s-a întâmplat mare lucru în acest proiect, spun micii întreprinzători. Potrivit site-ului proiectului, în lunile martie-aprilie 2010, au avut loc consultări cu firmele mici din Bucureşti, Braşov, Craiova, Cluj, Iaşi şi Timişoara. Participanţii au completat un chestionar, iar concluzia a fost că firmele nu sunt mulţumite de serviciile publice existente şi că vor un asemenea portal unde să aibă în mod prioritar servicii referitoare la TVA, contribuţii sociale şi impozit pe profit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Explicaţiile autorităţilor

Întrebaţi de EVZ în legătură cu biroul unic, oficialii Ministerului Economiei au declarat că perioada de implementare a proiectului, prevăzută iniţial să se încheie în ianuarie 2011, se prelungeşte până în luna martie inclusiv "pentru a putea fi luate în considerare evoluţiile relevante care au avut loc atât în România, cât şi la nivel european".

Ei ne-au spus că prototipul One Stop Shop va fi prezentat şi vor avea loc consultări cu IMM-urile în perioada imediat următoare.