Evenimentul Zilei > Justitie > Miniparlamentul penal, Monica Iacob Ridzi, Adrian Năstase şi Cătălin Voicu, s-a reunit ieri la tribunal
Miniparlamentul penal, Monica Iacob Ridzi, Adrian Năstase şi Cătălin Voicu, s-a reunit ieri la tribunal

Miniparlamentul penal, Monica Iacob Ridzi, Adrian Năstase şi Cătălin Voicu, s-a reunit ieri la tribunal

Trei demnitari, unul dintre ei reprezentat de soţie, s-au judecat la instanţa supremă. Complicii lui Ridzi au venit fără avocaţi, Voicu vrea aparatura SRI, iar Dana Năstase s-a supărat pe un martor.

Zi de încercare, ieri, pentru trei dintre "vedetele" Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ). Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, s-a prezentat de la prima oră la instanţa supremă pentru a participa la şedinţa în care este judecată pentru fapte de corupţie.
După cum era de aşteptat, procesul s-a amânat peste şase săptămâni, deoarece patru dintre "colegii" de mânării în licitaţii au cerut un nou termen deoarece nu au avut timp să-şi angajeze avocat.
De precizat faptul că "lotul Ridzi" a fost trimis în judecată în urmă cu patru luni. După ce a aflat termenul stabilit de judecători, Ridzi a părăsit în grabă instanţa, fără a deschide gura.
Miza procesului
În paralel, la etaj, senatorul Cătălin Voicu, fostul judecător Florin Costiniu (susţinut de soţie), afaceriştii Costel Căşunea nu şi Marius Locic erau judecaţi pentru trafic de influenţă şi corupţie. Cu toţii ascultă cu atenţie explicaţiile unui specialist al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC), care declară judecătorilor că, în lipsa unor înregistrări pe suporţi originali, nu se poate pronunţa dacă o înregistrare a fost sau nu "contrafăcută" prin adăugiri.
De altfel, acesta este şi miza procesului. Dacă SRI nu pune la dispoziţia instanţei echipamentele cu care s-au efectuat respectivele înregistrări, avocaţii generalului – senator lăudăros, vor susţine că toate probele sunt nule deoarece nu s-a stabilit cu certitudine dacă sunt sau nu originale.
Voicu vrea aparatura SRI
Apărătorii lui Voicu au încercat să smulgă de la expert o declaraţie cât mai favorabilă care, ulterior, este consemnată la dosar. Zece avocaţi cărora li s-a dus buhul că ar fi cei mai buni îi apără pe inculpaţi. Cum le răsare în minte o idee, o întrebare, cum se înfiinţează lângă expert şi-l "toacă" sistematic cu zeci de întrebări suplimentare pentru un cât mai elocvent răspuns.
În cele din urmă obţin înţelegerea preşedintelui de şedinţă, care şi-a luat angajamentul că va reflecta la posibilitatea de a cere SRI să desecretizeze manualele de utilizare a aparaturii şi punerea la dispoziţia instanţei a echipamentelor în sine.
Revine expertul Grigoraş
În tot acest timp, Voicu transpiră abundent şi îşi şterge ceafa groasă cu o batistă mov, asortată cu cravata şi cămaşa. Tresare mulţumit când află că expertul plătit de el, Cătălin Grigoraş, demisionat de la INEC şi plecat prin America, va asista la expertiza înregistrărilor.
După aproape o oră de dat răspunsuri tehnice privind măsluirea interceptărilor, expertul INEC o zbugheşte din sală aproape epuizat, dar mulţumit că a scăpat de avocaţii cicălitori. Căşuneanu vrea să plece din ţară şi aminteşte că prezintă garanţii materiale serioase pentru a se întoarce.
Judecătorul a rămas în pronunţare pe aceste cereri şi a acordat un nou termen pentru 3 octombrie. Pe scări, în faţa reflectoarelor camerelor de luat vederi, generalul încarcerat până de curând a luat poziţia de "drepţi" şi s-a declarat nevinovat. În acest timp, Căşuneanu s-a strecurat discret prin spatele jurnaliştilor, în timp ce Florin Costiniu, ca orice judecător suprem pensionat care se respectă, a părăsit clădirea "prin faţă", fără a mai da ochii cu presa.
Containerele lui Năstase
După amiază, fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa erau aşteptaţi pentru a explica cum şiau mobilat vilele de la Cornu şi de pe strada Christian Tell. Cu jumătate de oră înainte de începerea procesului, Dana Năstase şi Irina Jianu (coinculpată în dosar) coboară dintr-un Logan albastru şi se întreţin cu avocaţii. În sală, aflăm că soţul nu vine în faţa judecătorilor deoarece este plecat "într-o delegaţie oficială".
La termenul de ieri trebuiau audiaţi şase martori. Martorul acuzării este fostul administrator al firmei băcăuane, care a importat 12 containere cu bunuri din China şi a montat tâmplăria termopan în casele de la Cornu, de pe Christian Tell şi din Zambaccian.
Irina Jianu, prietena miniştrilor
Timp de cinci ore, Cristina Popa a răspuns întrebărilor avocaţilor şi judecătorilor. Când povestea a ajuns la relaţia cu Irina Jianu, prezentată de fostul administrator ca fiind "capul" tuturor răutăţilor prin care a fost căpuşată firma, soţia fostului premier dă dezaprobator din cap şi se uită în tavan.
În acest timp, avocaţii au încercat să demonstreze că nu familia Năstase era destinatarul respectivelor bunuri, încercând discreditarea martorului prin remarci răutăcioase.
ACUZE
O zi din viaţa a trei demnitari penali
Monica Iacob Ridzi a fost trimisă în judecată în primăvara acestui an, alături de alte 11 persoane, după ce a organizat cu dedicaţie mai multe licitaţii pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a Tineretului de pe 2 mai 2009. Bugetul ministerului a fost prejudiciat cu 2,7 milioane de lei.
Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi organizat şi coordonat la instanţa supremă şi în Poliţie o adevărată "reţea", menită a influenţa deciziile din mai multe dosare. Adrian Năstase, soţia sa şi Irina Jianu sunt acuzaţi de luare şi dare de mită în dosarul bunurilor din China, după ce, mai multe firme controlate de Jianu au construit sau renovat trei imobile aparţinând familiei Năstase, fără ca lucrările să fie plătite.
CITIŢI ŞI:

  • Monica Iacob Ridzi, trimisă în judecată de DNA. Procesul începe în septembrie
  • Senatorul Cătălin Voicu, marele combinator de dosare, a scăpat
  • Năstase şi-a luat aparate de tăiat ouăle numărate