Militarii morţi în accidentul de la Tuzla, înmormantaţi ca nişte eroi

Militarii morţi în accidentul de la Tuzla, înmormantaţi ca nişte eroi

Rude, prieteni şi colegi i-au petrecut pe ultimul drum, la Constanţa şi Mangalia, pe cinci dintre cei 12 militari morţi în accidentul aviatic de la Tuzla.

Locotenentul Liviu Antim, maistrul militar Cătălin Rădoi şi fruntaşul Cosmin Furtună au fost înmormantaţi cu onoruri militare în cimitirul central din Constanţa, primii doi în zona destinată eroilor militari.

Sicriele lor au fost purtate pe străzile oraşului în camioane militare pline cu coroane de flori. Garda de onoare a marinei militare, a tras trei salve de mitralieră, în onoarea lor. La ora 12.00, toate navele din port au tras sirenele în semn de respect pentru cei pieriţi în misiune.

La ceremoniile de la Constanţa au participat  şi ministrul apărării Gabriel Oprea cu şeful Statului Major General, Gheorghe Marin.

Întrebat de EVZ ce poate face armata pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete, Gabriel Oprea a părăsit scările catedralei arhiepiscopale nu înainte de a ne ruga “să respectaţi acest moment de intimitate al armatei române”. Gheorghe Marin l-a urmat spăşit.

Colegii militarilor decedaţi au mărturisit însă, că deşi luna trecută au luat un salariu de 800-900 lei, în condiţii dure de antrenament şi misiuni periculoase “băieţii ştiau că fac parte din elita marinei române şi îşi făceau meseria cu multă pasiune”.

“Doar cei care au chemare ajung sus” Paraşutistul Costin Stanciu crede că “trebuie să ai chemare pentru aşa ceva, nu e făcută pentru toată lumea, nu toţi rezistă, nu fac faţă, sunt triaţi, doar cei care au chemare ajung sus”. Răzvan Fornea l-a completat, “trebuie să-ţi placă şi să fii conştient că sunt foarte multe riscuri pe care trebuie să ţi le asumi”.

Şeful trupelor speciale antitero din marina militară, căpitan comandor Marian Marin, retras discret în mijlocul colegilor a fost reţinut la vorbă. Este bandajat la mana dreaptă. Nu a vrut să dezvolte subiectul. A vorbit doar despre foştii săi colegi, “au căzut la datorie, eu nu mă consider erou, eroii sunt acolo şi îi cinstim şi onorăm cu toţii, nu eu sunt erou”.

Surse apropiate anchetei spun că în momentul accidentului, pe pista aerodromului se aflau mai mulţi militari care apucaseră să sară cu paraşutele. Imediat după prăbuşire, trei dintre victime ar fi  apucat să iasă din avion. Mai mulţi colegi de la sol ar fi sărit să-i tragă spre margine înainte ca flăcările să-i cuprindă. 

Ceremonii de înmormântare şi în celelalte oraşe

La Mangalia au avut loc funeraliile altor două victime ale catastrofei aviatice. Maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu şi soldatul Cosmin Florescu vor fi înmormântaţi la Cimitirul Sfânta Maria din Mangalia. Alţi şase militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de la Tuzla vor fi înmormântaţi în judeţele Brăila, Vaslui, Călăraşi, Braşov şi Buzău. Mâine, de la ora 12.00, va fi înmormântat şi comandorul Nicolae Jianu, la Cimitirul Central Ghnecea, din Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News