Evenimentul Zilei > Actualitate > Milioane de euro din export de muzica
Milioane de euro din export de muzica

Milioane de euro din export de muzica

Cantaretii romani castiga milioane de euro din exportul de muzica.

Din ce in ce mai multi artisti locali reusesc sa-si umple conturile patrunzand in topurile straine, informeaza, in numarul de azi, revista „Capital”. Cu toate ca sumele vehiculate sunt de ordinul milioanelor de euro, castigurile cantaretilor romani sunt inca departe de veniturile obtinute de celebritatile scenei internationale.

Daca ne comparam cu acestia din urma, diferenta este inca uriasa: potrivit revistei „Billboard”, trupa Rolling Stones a castigat din august 2005, cand a inceput turneul mondial „A Bigger Bang”, peste 437 de milioane de dolari. Revista „Forbes”, care a intocmit topul muzicienilor cel mai bine platiti din lume, ii mentioneaza pe U2, Green Day, Paul McCartney si Celine Dion printre artistii care castiga zeci sau sute de milioane de dolari intr-un singur an.

Romanii raporteaza, deocamdata, venituri de ordinul milioanelor. O rampa de lansare pentru acestia o constituie Eurovisionul, iar potentialul de „trambulina” al concursului a fost cel mai vizibil in cazul lui Mihai Traistariu. In ultima perioada, s-a vehiculat o suma de ordinul milioanelor de euro (doua, doua si jumatate, ba chiar trei milioane) pe care a artistul a castigat-o, potrivit propriilor declaratii, de pe urma succesului international al piesei „Tornero”.

„Sunt sume provenite din drepturi de difuzare – am fost prezent pe 1.600 de radiouri, iar pentru fiecare difuzare se primesc cam opt euro, fata de un euro, cat se plateste in Romania. Apoi, sunt vanzarile de albume: 250.000 de CD-uri in 12 tari. In functie de cum ai negociat cu casa de discuri, poti primi 15, 20 sau chiar 30 la suta din pretul de vanzare. Melodia a fost si descarcata de pe internet, pentru fiecare download primind un euro, apoi sa nu uitam concertele sau reclamele”, a declarat cantaretul pentru „Capital”.

O-Zone a deschis drumul

In urma cu trei ani, O-Zone cucerea lumea cu „Dragostea din tei”. Trupa a vandut opt milioane de albume in toata lumea, piesa a fost difuzata de radiourile din tara si, mai ales, din strainatate de zeci de mii, poate sute de mii de ori, si a avut sute de concerte. Atat albumele trupei O-Zone, cat si cel al lui Traistariu sunt tranzactionate si pe e-bay.com, potrivit „Capital”.

Chiar daca nu vrea sa vorbeasca despre sumele castigate de trupa sa, Morandi, de pe urma succesului international, sustinand ca sunt foarte greu de cuantificat, Moga dezvaluie cate ceva din culisele financiare ale industriei. „Pentru a fi sigur ca-ti primesti toate drepturile de autor sau de interpretare de la organismele de gestiune colectiva din tarile in care esti difuzat ai nevoie de un publisher”, spune el.

Diferente

Daca, in Romania, CD-ul unui artist local se vinde in magazine cu aproximativ 5 euro, iar angro poate fi achizitionat cu 4 euro, in Vest preturile sunt de circa trei ori mai mari. In strainatate, din pretul de vanzare catre distribuitor al unui album (la care se pune si adaosul magazinului), artistii implicati primesc cam o treime, iar casa de discuri aproximativ un sfert. Restul sunt costuri de productie, dar aceste proportii pot varia destul de mult, de la caz la caz (un artist ca Elton John poate primi si 40%-50% din suma, in timp ce un debutant se poate multumi cu doar 5%).

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: