Mii de persoane care trăiesc în judeţul Alba nu îşi vor putea exercita dreptul la vot din cauză că nu au domiciliul aici, chiar dacă au viză de flotant. La nivel naţional, potrivit unei estimări făcute de Institutul pentru Politici Publice (IPP), cel puţin 10% din 18 milioane de români cu drept de vot nu vor putea vota la alegerile parlamentare 2008.
Institutul pentru Politici Publice a cerut public Guvernului României să ia în discuţie modificarea legislaţiei electorale astfel încât, la alegerile parlamentare 2008, cetăţenii români ce deţin viză de flotant să poată vota în localitatea de reşedinţă şi nu sa fie obligaţi să călătorească în localitatea de domiciliu pentru a vota.
La nivelul judeţului Alba, mii de persoane se vor afla în situaţia de a nu putea vota dacă nu se deplasează în localitatea în care au domiciliul. Numai la nivelul municipiului Alba Iulia, cel puţin 2000 de persoane se vor afla în această situaţie, cei mai mulţi dintre aceştia fiind studenţi. Numărul total al celor care nu vor vota în Alba Iulia, deşi locuiesc aici, este însă mult mai mare, pentru că mulţi studenţi nu reuşesc să încheie un contract cu cei la care stau în chirie, iar fără acesta nu pot obţine viza de flotant.
Potrivit conducerii Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, din cei aproximativ 7.800 de studenţi şi masteranzi ai instituţiei de învăţământ superior, cam 35% provin din alte judeţe. Cu alte cuvinte, este vorba despre peste 2.700 de studenţi şi masteranzi care nu vor putea vota în Alba Iulia.
O estimare neoficială arată că, din aceştia, doar aproximativ jumătate reuşesc să obţină o viză de flotant, deoarece mulţi dintre cei care au apartamente în chirie sunt reticienţi la a încheia contracte, din simplul motiv că vor avea de plătit impozite. Cei care nu au probleme, ba chiar li se facilitează obţinerea unei vize de flotant, sunt studenţii care stau în căminele Universităţii "1 Decembrie". Este vorba însă despre doar 650 de norocoşi care au prins locuri în cămine şi pentru care administratorii acestora se ocupă "centralizat" de obţinerea vizei de flotant.
Restul, trebuie să se descurce singuri. Potrivit datelor puse la dispoziţie de Serviciul de Evidenţă a Populaţiei din Alba Iulia, ieri erau înregistrate 1763 de vize de flotant valabile ale unor persoane venite din alte localităţi şi 350 de vize de flotant în aceeaşi localitate, la altă adresă, emise de la începutul anului. Mai erau însă vreo 200 de vize pentru studenţi care erau în curs de procesare.
Situaţia se referă la municipiul Alba Iulia şi la alte 7 comune din apropiere, însă numărul de vize de flotant emise pentru acestea din urmă este infim. Cu alte cuvinte, o modificare a prevederilor legale în sensul cerut de IPP ar permite exprimarea în Alba Iulia a aproximativ încă 2.000 de voturi. Dacă aceşti oameni ar fi şi interesaţi să meargă la vot, este deja altă discuţie.