MIHAI VOINEA: De ce îl criticăm pe Piţurcă

MIHAI VOINEA: De ce îl criticăm pe Piţurcă

Euro se ocupă acum cu sferturile de finală, însă România n-a fost îngropată definitiv în uitare.

Selecţionerul Rusiei ne-a dat drept exemplu de „aşa nu!“ înaintea duelului cu Olanda. „Contra echipei secunde a Olandei, România a stat la cutie, a aşteptat şi a pierdut cu 2-0. Eu nu voi repeta această greşeală. Dacă te aperi cu un asemenea adversar, cel mai spectaculos şi eficace de la Euro, n-ai decât o singură variantă: eşecul!“. Cam asta a spus Guus Hiddink şi cam asta am spus şi mulţi dintre noi după ratarea calificării. Probabil că Piţurcă se simte din nou vânat de presă după valul de critici din ultimele zile şi rămâne în continuare scârbit în spatele calmului său diabolic. Meditează. În spatele presei e uşor de speculat cine se ascunde, dar cine dracu’ l-o mai manipula şi pe olandezu’ ăsta care dă el lecţii de fotbal, de parcă ar fi vreun mare antrenor, şi care stârneşte şi mai tare puştanii lipsiţi de ocupaţie să-i ceară lui demisia pe Internet?

Piţurcă a fost prea obsedat de cuvântul „calificare“ la acest turneu final. Aflându-ne pe teritoriul cuvintelor, noi, cei nepricepuţi la fotbal, îndrăznim să afirmăm că sintagma asta n-are ce căuta la Euro. Ea trebuie să intre doar în vocabularul de bază al preliminariilor. Acolo trebuie să te califici, nici nu mai contează cum, nu stă Europa să se uite cât de ofensiv ai jucat contra Belarusului. La turneele finale e altceva. Laşi mai la o parte calificarea şi pui imaginea pe primul plan, mai ales când te numeşti România şi ai nevoie să mai scrie ziarele Europei şi lucruri frumoase despre tine. Victor Piţurcă va rămâne mereu un antrenor bun doar în preliminarii. La Euro a sacrificat imaginea ţintind calificarea şi s-a trezit cu echipa eliminată din competiţie şi terfelită fără milă de presa internaţională. Iar aici ar fi de precizat că numele echipei pe care o conduce e omonim cu numele ţării în care trăim. De asta ne permitem să vă criticăm, domnule Piţurcă!

Victor Piţurcă va rămâne mereu un antrenor bun doar în preliminarii. La Euro a sacrificat imaginea ţintind calificarea şi s-a trezit cu echipa eliminată.

Ne puteți urmări și pe Google News