Evenimentul Zilei > Justitie > Mihai Tănăsescu a dat declarații la DNA în dosarul „Șpagă pentru contracte de un miliard de euro”
Mihai Tănăsescu a dat declarații la DNA în dosarul „Șpagă pentru contracte de un miliard de euro”

Mihai Tănăsescu a dat declarații la DNA în dosarul „Șpagă pentru contracte de un miliard de euro”

Fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu s-a prezentat marti la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul de coruptie privind achizitiile IT din mai multe ministere.

Fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu s-a prezentat marti la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul de coruptie privind achizitiile IT din mai multe ministere, anunță agenția de presă Agerpress.

Reamintim că, in acest dosar au fost audiati ca martori senatorul Serban Mihailescu, fost sef al Secretariatului General al Guvernului, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, deputatul PSD Eugen Bejinariu, actualul secretar general al Guvernului, Ion Moraru, fostul sef al Microsoft Romania Sorin Eftene si fostul secretar de stat Ioan Cordos.

DNA face cercetari si privind mari sume de bani primite ca mita de oficiali romani in schimbul acordarii companiei EADS Deutschland GmbH Germania, in anul 2004, a contractului privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF), in valoare de 534 milioane euro, extins in anul 2009 cu 200 milioane euro. Valoarea totală a contractelor suspecte ajunge la peste un miliard de euro.

Corpul de Control a vrut să-l înfunde pe Funeriu, dar plângerea a ajuns la foști miniștri PSD

Potrivit unui comunicat al DNA, ancheta in acest caz a fost deschisa ca urmare a sesizarii Directiei Nationale Anticoruptie de catre Corpul de Control al premierului, in data de 21 mai 2013, cu privire la inchirierea si extinderea de licente educationale de catre Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale. Premierul a acuzat după finalizarea controlului dispus de el, că Funeriu a încheiat contracte dubioasă când a fost la conducerea ministerului și s-a făcut o sesizare a DNA.

"Obiectul sesizarii l-a constituit inchirierea si extinderea de licente educationale de catre Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale care, contrar dispozitiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009, au incheiat contrar HG nr. 460/2009 contracte de furnizare produse, existand indicii ca s-au efectuat plati privind o suma de aproximativ de 9 milioane euro, destinate unitatilor de invatamant", precizeaza DNA.

In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu.

Cercetarile sunt efectuate sub aspectul inchirierii unui numar de 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea in calcul a tuturor statiilor de lucru si a serverelor achizitionate in perioada 2001 – 2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 si rural.

De asemenea, cercetarile vizeaza determinarea incheierii contractului de furnizare produse in baza caruia MCSI s-a obligat sa plateasca pretul aferent numarului total de licente, mai mare cu 72.990 fata de numarul de licente utilizabile in sistemul educational in raport cu numarul de computere compatibile cu noile produse software, existand indicii privind crearea unei obligatii de plata a unui pret cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decat pretul pentru inchirierea licentelor efectiv utilizabile (contractul in valoare de 105 milioane USD a fost derulat in perioada 2004-2009).

In plus, procurorii investigheaza: daca HG 460/2009 permitea incheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente al MECTS pentru scoli; achizitia de licente pentru pachete de tip ProDesktop si sisteme de operare Windows Server destinate unitatilor de invatamant corespunzator necesarului de licente; identificarea persoanelor implicate si modul in care acestea au verificat produsele software, implementarea, compatibilitatea acestora configuratiei hardware a statiilor de lucru si serverelor achizitionate in perioada 2001 – 2008, prin programele SEI I – SEI V si Rural si fundamentarea din punct de vedere tehnic a achizitiei din 2009.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: