MIHAI COSMA: Vioara la Arcuş

MIHAI COSMA: Vioara la Arcuş

Greu de crezut, dar în miez de iulie a venit... vioara la Arcuş, însă un Arcuş mai special: tot de oameni făurit, dar în urmă cu circa 1000 de ani, sub forma unei aşezări secuieşti din judeţul Covasna, ce poartă acest neobişnuit nume.

Aici, pe domeniul splendid ce înconjoară un conac boieresc, fiinţează Centrul de Studii Europene, un aşezământ cultural care se mândreşte cu calitatea de gazdă a unor evenimente muzicale de mare interes.

Duminică s-a încheiat aici prima ediţie a Cursurilor Internaţionale de Măiestrie Violonistică, un proiect coordonat de Ecaterina Stan şi pus în operă cu ajutorul Ministerului Culturii, al Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor, al Fundaţiei Bianca şi al altor oameni sau foruri care au înţeles că sprijinirea tinerelor talente înseamnă cimentarea unei temelii solide pentru viitorul României.

Cursurile de măiestrie de la Arcuş s-au coagulat în jurul personalităţii de excepţie a maestrului Ştefan Gheorghiu, fără îndoială cel mai valoros şi mai cunoscut pedagog al viorii din ţara noastră, timp de decenii profesor al Conservatorului bucureştean, membru în juriile celor mai prestigioase concursuri din lume, mentor al aproape tuturor violoniştilor noştri care s-au afirmat în ultimii 50 de ani.

Alături de domnia sa a fost prezent la Arcuş un fost discipol, astăzi profesor la Rostock şi instrumentist în Filarmonica din Bonn, Liviu Câşleanu. Cei doi maeştri, secondaţi de pianista Olga Babadjian, i-au învăţat, pe parcursul a două săptămâni, pe cei 20 de tineri veniţi din toate colţurile României, ba chiar şi din Germania, tainele interpretării muzicale, secretele depăşirii statutului de elev şi ale transformării în mici artişti. Indiferent de vârstă (de la 10 la 21 de ani), participanţii au dovedit în cele două recitaluri finale că au căpătat un plus de măiestrie şi de maturitate artistică. Le mai rămâne de acum înainte să studieze şi mai mult, cu şi mai mare responsabilitate, pentru ca succesul de azi să nu fie un efemer foc de artificii, ci o nemuritoare flacără a performanţei.

Ne puteți urmări și pe Google News