MIHAI COSMA: Operă la Sala Radio

MIHAI COSMA: Operă la Sala Radio

Vineri seara, la Sala Radio din Capitală, obişnuitul concert de stagiune s-a transformat într-un eveniment memorabil.

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului german Gerd Schaller, cu concursul Corului Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia), a propus publicului bucureştean întâlnirea cu una dintre operele veriste mai puţin cunoscute la noi: „Adriana Lecouvreur“ de Francesco Cilea. Această creaţie (prezentată în premieră mondială în 1902), în ciuda unor pagini lirice de intens dramatism, nu se joacă actualmente la nicio operă din România. Poate şi de aceea echipa de interpreţi a fost alcătuită majoritar din oaspeţi, cu toţii evoluând foarte bine, chiar peste aşteptări.

În rolul titular a apărut soprana Nelly Miricioiu, româncă stabilită de mulţi ani la Londra. A avut de-a lungul timpului o carieră frumoasă, într-un repertoriu bogat şi divers: a cântat la Teatro alla Scala din Milano, la Opera Regală londoneză, la Festivalul de la Salzburg etc., alături de cei mai cunoscuţi cântăreţi şi dirijori ai lumii. Pe scena Radiodifuziunii a dovedit că acest parcurs a fost pe deplin meritat, soprana având calităţile unei mari artiste, atât din punct de vedere al performanţelor vocale, cât şi ca trăire scenică.

În rolul lui Maurizio a cântat tenorul italian Mauro Pagano (câştigător în anul 2000 al Concursului „Beniamino Gigli“), posesor al unei voci sonore, ferme şi bogate în rezonanţe. O impresie la fel de bună a lăsat baritonul Eduard Tumagian, şi el membru al diasporei române, cu o notabilă carieră internaţională. Cvartetul solistic a fost completat de mezzosoprana Gabriela Popescu, a cărei revenire la Bucureşti se constituie din nou într-o frumoasă reuşită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă opera nu era familiară publicului, acesta a aplaudat cu entuziasm la sfârşitul celor 4 acte, răsplătind în mod sincer prestaţia excelentă a artiştilor, spre mulţumirea organizatorilor, pentru care, iată, programarea unor seri de operă în concert pare să fie o reţetă sigură a succesului.