Evenimentul Zilei > Justitie > Irakienii, egiptenii şi turcii forţează ilegal graniţa României cu Ungaria
Irakienii, egiptenii şi turcii forţează ilegal graniţa României cu Ungaria

Irakienii, egiptenii şi turcii forţează ilegal graniţa României cu Ungaria

În această lună, poliţia de frontieră din Arad a prins 81 de persoane care încercau să treacă ilegal graniţa României spre Ungaria.

Cele 81 de persoane, în marea lor majoritate cetăţeni irakieni, egipteni şi turci, au fost descoperite ascunse în maşinile care ieşeau din România, spre Ungaria. Cele mai multe cazuri 70%, au fost descoperite la punctul de trecere al frontierei de la Vărşand.

Majoritatea celor reţinuţi sunt cetăţeni irakieni (45 de persoane dintre cei prinşi). Cei care au fost prinşi traversând ilegal frontiera aveau ca destinaţie ţările occidentale. Cele 81 de persoane care au fost reţinute de poliţia de froniteră au spus că au încercat să treacă graniţa ilegal pentru a se alătura familiilor care deja locuiesc în aceste ţări europene, ori pentru a găsi un loc de muncă.

Comparativ cu anul trecut, numărul persoanelor care au încercat să treacă ilegal graniţa României cu Ungaria a crescut cu 90%.

Cel mai mare grup reţinut în această lună este cel din 27 august. Atunci, 24 de persoane, cetăţeni din Afganistan, Irak, Bangladesh, Palestina şi Iran, au fost depistate în interiorul unui automărfar înmatriculat în Grecia. Maşina era condusa de un cetăţean român, în vârstă de 41 ani. Cele 24 de persoane, bărbaţi cu vârsta între 14 şi 35 de ani, au fost descoperite în trei ascunzători speciale amenajate în paleţii cu planşe de PAL transportate de şofer spre Grecia.

Creştere de 90% a cazurilor de trecere ilegală a frontierei

"Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul migranţilor ilegali descoperiţi ascunşi în mijloace de transport a crescut cu aproximativ 90%, fapt ce demonstrează creşterea eficienţei controalelor efectuate la frontieră", se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad.

Metoda preferată de imigranţii străini era să se ascundă în TIR-uri. Poliţia a constatat că în ultima vreme, ascunzătorile pe care aceste persoane le folosesc sunt tot mai bine camuflate. Sunt dotate cu sisteme de ventilaţie, ranforsate pe interior cu o structură metalică. Unele au şi frigidere.

Migranţii au fost descoperiţi în remorcile TIR-urilor, printre mărfuri. S-au folosit şi autoturisme, migranţii fiind ascunşi sub banchetă, ori în portbagaj. O parte dintre cei prinşi au fost găsiţi şi la bordul unor trenuri.

"Migranţii acţionează fie pe cont propriu, profitând de anumite conjuncturi favorabile, pentru a se ascunde – restricţii de viteză pe anumite porţiuni în cazul trenurilor internaţionale, staţionarea în parcări special amenajate, benzinării – în cazul TIR-urilor, fie în grupuri organizate, formate din 5 până la 50 de persoane, apelând la sprijinul unor călăuze/traficanţi, cărora le plătesc în schimb importante sume de bani, media acestor sume mergând până la 3.000 euro/persoană’, a precizat Mihaela Leş, purtător de cuvânt al IJPF Arad, în cadrul comunicatului de presă.

Poliţia a constatat că persoanele prinse că treceau ilegal graniţa României cu Ungaria aveau drept de şedere în România. Cei prinşi au intrat la noi în ţară pe baza vizelor şi a documentelor legale. România este doar o ţară de tranzit pentru aceştia în drumul lor spre Occident.