Micuţa care şi-a scrijelit suferinţa în "Jurnalul albastru"

Micuţa care şi-a scrijelit suferinţa în "Jurnalul albastru"

"Jurnalul albastru" este povestea teribilă şi cutremurătoare, dar mai ales reală, a unei fetiţe indiene, vândută şi forţată să devină prostituată şi care se foloseste de puterea imaginaţiei şi a scrisului pentru a-şi depăşi existenţa tragică.

Batuk Ramasdeen este o fetiţă precoce şi cu o imaginaţie ieşită din comun, dintr-un sat din India. La vârsta de nouă ani, tatăl său o vinde unui proxenet din Mumbai. "Plasată" licitatorului care ofera preţul cel mai mare şi care căuta o tânără virgină, ajunge la un "orfelinat" unde este iniţiată în noua ei profesie. Din cuşca sa mică de pe Common Street, ea se prostituează zilnic pentru ceva mâncare şi un loc de dormit.

Obligată să servească din cuibul ei plăcerile a până la zece bărbaţi pe zi, tratată mizerabil de către cei care plătesc pentru serviciile ei, fata este abuzată chiar şi de medicul care o consultă; iar prietenul ei, Puneet, aproape moare după ce a fost violat de doi poliţişti şi este castrat la primul semn de pubertate. Jurnalul copilăriei distruse Folosindu-şi imaginaţia şi talentul la scris pe care l-a deprins pe când era internată într-un spital misionar, Batuk evadează din cumplita sa existenţă, aşternând pe hârtie poveşti. "Jurnalul albastru" devine mântuirea sa. Poveştile lui Batuk sunt minunat redate, iar descrierile evadărilor sale imaginare sunt nespus de poetice. Felul în care frumuseţea şi înfiorătoarea realitate sunt puse laolaltă e cutremurător. Volumul, apărut la Editura Trei, îi aparţine lui James Levine, profesor de medicină la Clinica Mayo. Acesta a avut ideea teribilei şi sfâşietoarei căţi pe când intervieva copiii străzii în Mumbai, în timpul cercetării lui medicale. Pe Strada Cuştilor, unde copiii se prostituau, închişi pur şi simplu în spaţii mici şi expuse public, Levine a fost izbit de imaginea unei fetiţe care stătea în faţa cuştii sale şi scria într-un jurnal. Aşa s-a născut "Jurnalul albastru", primul său roman devenit imediat după apariţie un bestseller. Ca urmare a succesului de public înregistrat de cartea sa, autorul a declarat că toate încasările din Statele Unite vor fi donate pentru ajutorarea copiilor abandonaţi şi exploataţi.

Ne puteți urmări și pe Google News