Evenimentul Zilei > Actualitate > Micul dejun, cea mai importantă masă a zilei
Micul dejun, cea mai importantă masă a zilei

Micul dejun, cea mai importantă masă a zilei

Dacă ai obiceiul să sari peste micul dejun în speranţa că vei pierde în greutate, te înşeli. Studiile arată că micul dejun, în special cerealele, ajută la controlul greutăţii.

Mai mult, obiceiul de a lua micul dejun în fiecare zi te ajută să slăbeşti. În plus, cei care mânâncă dimineaţa consumă mai puţine calorii, mai puţine grăsimi saturate şi acumulează mai puţin colesterol.
Medicii spun că cei care sar peste micul dejun mânâncă cu mult mai mult la prânz şi la cină. Lipsa mesei de dimineaţă împiedică eliberarea unor enzime care ard grăsimea şi reduc greutatea, potrivit unor studii publicate de Jurnalul Asociaţiei Americane a Nutriţioniştilor.
Mânânci dimineaţa şi arzi calorii toată ziua
 
Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie a scos la iveală că nivelul de glucoză, colesterol şi insulină se reglează pe parcursul zilei tocmai datorită primei mese a zilei.
Cei care consumă ouă la micul dejun câştigă un plus de energie. În medie, ei consumă cu 163 de calorii mai puţin la prânz, cu 263 mai puţine calorii pe zi şi cu 418 mai puţine calori în 24 de ore, după cum arată o publicaţie americană de specialitate.
Atunci când ştergi micul dejun din meniul tău zilnic, metabolismul îşi încetineşte activitatea, iar nivelul zahărului din sânge scade. Asta te face să fii mult mai înfometat şi îţi reduce nivelul de energie. În plus, ai de cinci ori mai multe şanse să devii obez, după cum spun nutriţioniştii de la universitatea din Massachusetts.
În cazul copiilor problemele gastrice apar mai uşor dacă aceştia nu mânâncă dimineaţa. Astfel, micuţilor le scade puterea de concentrare şi capacitatea de a asimila informaţii.
Cele mai inspirate combinaţii pentru micul dejun sunt cerealele integrale cu lapte, fructe uscate cu iaurt sau ouă cu bacon şi mezeluri uşoare. Alege alimente din două sau trei grupe diferite. Nutritioniştii spun că proteinele se digeră mai greu şi menţin un nivel de energie ridicat, prelungind senzaţia de saţietate.