"Mica Românie" din Flamanville

"Mica Românie" din Flamanville

Aproximativ 450 de muncitori români lucrează în apropiere de oraşul francez Flamanville, pe cel mai mare şantier din Europa, la realizarea super-reactorului EPR (European Pressurized Reactor).

Românii sunt recrutaţi prin intermediul companiei Elco din România. În acest moment, pe şantier lucrează 3.200 de muncitori, dintre care 450 sunt români, iar alţi 600 de alte naţionalităţi.

După 10, uneori 15 ore de muncă, românii se retrag în cele peste 250 de bungalouri vechi, ca "dintr-o altă eră", scrie publicaţia franceză francesoir.fr. Chiria pentru aceste "cocioabe" este de 250 de euro pe lună.

Jurnaliştii de la francesoir.fr descriu condiţiile precare în care stau românii de pe şantierul din Flamanville. Bungalourile în care locuiesc câte doi muncitori au o cameră de dormit de 4 metri pătraţi şi o alta în care se află o masă, o chicinetă, o bancă sau câteva scaune şi un cuptor cu microunde. Pereţii nu sunt izolaţi, iar frigul şi umezeala fac dificil traiul. Bunurile pe care le iau în primire muncitorii nu sunt noi şi deseori se strică. Iar penalităţile variază de la 20 de euro pentru o arsură de ţigară, la 70 de euro pentru un scaun rupt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre românii care a acceptat să stea de vorbă cu jurnaliştii de la francesoir.fr este Dumitru. Acesta i-a primit pe reporteri în bungaloul său. A tapetat ferestrele cu ziare şi peste ele a pus steagul României, în încercarea de a ţine frigul la distanţă.

Jean-Philippe Decroux, reprezentant al Ligii Drepturilor Omului care a văzut condiţiile în care trăiesc muncitorii români a declarat că: "nu au dreptul să primească vizite, nu au dreptul să fumeze în interior şi, după cum vedeţi, nu e un hotel de cinci stele".

Nu sunt acceptate nici plângerile, iar Decroux spune că una trecută un român a fost concediat după ce "a îndraznit să se plângă. În mod straniu, a fost trimis înapoi în ţară". În opinia acestuia, "ce-i mai rău este că toată lumea de aici ştie şi toţi tac", mai scrie francesoir.fr.

În primăvara anului 2009 şi preşedintele Traian Băsescu a mers în vizită pe şantierul centralei nucleare de la Flamanville, unde se construieşte un reactor nuclear de generaţia a treia.