Mic dejun fără mezeluri

Mic dejun fără mezeluri

Brânzeturile uşoare, laptele, ouăle fierte şi friptura sunt o alegere mult mai bună decât salamul, cârnăciorii şi parizerul.

Mezelurile sunt cea mai la îndemână variantă pentru micul dejun, dar nu şi cea mai sănătoasă alegere. Medicii nutriţionişti spun că există o mulţime de alimente bune pentru organism în locul acestor preparate din carne, pline de toxine. „Alegeţi brânzeturile slabe, carnea preparată la grătar, laptele cu cereale sau ouăle fierte“, sugerează medicul nutriţionist Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet Zaharat şi Obezitate Moşilor, din Bucureşti.   Evitaţi brânza topită şi pe cea feta

Dintre brânzeturi sunt recomandate cele cu puţine grăsimi sau degresate. Astfel, vă puteţi orienta către brânza de vaci ori către telemeaua mai slabă. Pe cât posibil, evitaţi brânza topită ori produsele de tip feta. Acestea au peste 40% lipide.

Laptele îl puteţi bea simplu, cu cacao ori îl puteţi combina cu cereale. Dacă alegeţi laptele cu cacao este de preferat să vi-l preparaţi singuri. „Cel din comerţ conţine şi conservanţi“, spune medicul nutriţionist Eduard Adamescu.

Combinat cu cereale, laptele vă oferă un supliment de energie şi vitamine. „În locul dulciurilor, mai bine consumaţi cereale la începutul dimineţii“, este de părere medicul generalist Alina Constantin de la Policlinica Drumul Taberei 34.

Ouăle fierte sunt foarte hrănitoare, dar nu este recomandat să le consumaţi zilnic, pentru că vă pot mări colesterolul din sânge. „Este suficient să mâncaţi câte un ou fiert, de două-trei ori pe săptămână“, specifică medicul Eduard Adamescu. La copii există mai puţină stricteţe. Ei pot consuma câte un ou fiert pe zi.

Fructe în cinci culori, tăiate felii Cărnurile pot fi preparate de seara la cuptor, iar dimineaţa le puteţi încălzi la microunde. Friptura de pui, de vită sau de porc este de preferat chiftelelor, parizerului, salamurilor, cârnăciorilor sau cărnurilor reci din conserve. „Dacă ţineţi neapărat să mâncaţi mezeluri, mai puţin nocivă este pastrama din piept de curcan sau de pui“, precizează medicul Eduard Adamescu.   Dacă simţiţi nevoia de ceva dulce, apelaţi la clasicul gem pe pâine, dar ungeţi feliile cu unt, nu cu margarină. O alegere excelentă pentru micul dejun la capitolul „glucide“ sunt fructele. „Dacă este vorba despre un copil, îl puteţi atrage mai uşor cu bucăţele de fructe în cinci culori. Ideea e să le tăiaţi mărunt, în felii, ca să fie mai uşor de consumat“, vă sfătuieşte medicul Alina Constantin.   NOCIVE

Pline de E-uri, grăsimi, emulsie de şoric Mezelurile au în compoziţie extrem de multe E-uri, o cantitate foarte mică de proteine, multă grăsimi şi emulsie de şoric. În cantitate prea mare pot perturba echilibrul dintre calciul şi fosforul din organism. „Dacă v-aţi uita pe reţetele de mezeluri, aţi vedea că acestea conţin polifosfaţi. Aceştia sunt nişte substanţe care leagă celelalte ingrediente din mezeluri şi dau textura compactă, dar sunt nocivi pentru calciul din oase“, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Potrivit specialistului, polifosfaţii sunt o sursă suplimentară de fosfor şi pot împiedica fixarea calciului în oase şi dinţi. „Calciul se depune în oase doar într-un anumit raport cu fosforul. Când fosforul este excedentar, calciul fie nu se depune, fie se duce spre alte organe“, explică Gheorghe Mencinicopschi. Cei care sunt obişnuiţi de mici să mănânce mezeleuri, se pot trezi mai târziu cu o densitate osoasă mică.

Ne puteți urmări și pe Google News