Meseria de fost premier: 500.000 de euro pentru Blair

Meseria de fost premier: 500.000 de euro pentru Blair

Politicianul britanic are ambitii mari, dar ii va fi greu sa se faca ascultat.

Ministrul britanic al finantelor, Gordon Brown, a preluat, ieri, sefia Partidului Laburist detinuta din iulie 1994 de actualul premier Tony Blair.

Blair a decis insa se se retraga la jumatatea celui de-al treilea mandat al sau din ambele functii, iar peste numai doua zile, Gordon Brown va prelua si sefia guvernului de la Londra.

Tony Blair, care si-a petrecut ultimii 10 ani in Downing Street, pare sa ramana insa in atentia politicienilor si a jurnalistilor, acestia incercand sa creioneze problemele cu care se poate confrunta un fost premier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Batranete asigurata pe banii statului

Spre exemplu, Winston Churchill nu a avut prea mult noroc dupa ce si-a terminat mandatul de premier in 1945, releva BBC. „Bunicul meu a fost efectiv ruinat financiar la sfarsitul razboiului”, povesteste nepotul acestuia. Din aceasta cauza, Churchill a fost nevoit sa-si scoata la vanzare resedinta din Kent.

El a reusit sa primeasca 55.000 de lire sterline pentru casa si acceptul de a locui acolo pana la sfarsitul vietii. Blair pare sa stea mult mai bine la acest capitol intrucat, in calitate de ex-premier, el va primi de la stat o suma de 364.000 de lire sterline anual. In plus, el va primi 84.000 de lire pentru activitatile sale politice.

De asemenea, Blair va primi o masina si va beneficia de protectie. Tony Blair va simti insa ce inseamna sa nu ai acces la rapoartele serviciilor secrete si la informatiile referitoare la ce se intampla atat in Marea Britanie, cat si in restul lumii.

Afaceri post-mandat

Simplu cetatean

Blair va fi nevoit sa se confrunte cu problemele vietii de zi cu zi din postura unui om de rand. Lordul Powell, care a fost asistentul lui Margaret Thatcher in vremea mandatului acesteia de premier, isi aminteste socul prin care a trecut fosta Doamna de Fier.

„M-a sunat intr-o duminica, la o saptamana sau doua dupa ce a plecat din Downing Street, si mi-a spus ca are o problema la instalatia sanitara. I-am spus: „Draga, mai bine ai chema un instalator”, iar ea a facut o pauza. „Si cum sa fac asta?”, iar eu i-am spus sa se uite in Pagini Aurii”, marturiseste lordul Powell.

Nu in ultimul rand, Blair va fi nevoit sa se gandeasca bine cum sa-si umple timpul liber. „Cred ca va incerca sa guverneze lumea si sa-i sfatuiasca pe ceilalti lideri politici cum sa conduca. Dar ii va fi greu, pentru ca esti un nimeni atunci cand esti un fost prim-ministru”, a declarat Ken Clarke, fost sef de cabinet. 

Pe de alta parte, intalnirea lui Tony Blair cu Suveranul Pontif, care a avut loc sambata, pare sa fie un indiciu referitor la planurile viitorului fost premier.

„Tony este obsedat de idea de a deveni un misionar care sa incerce sa impace crestinismul, iudaismul si islamismul”, a afirmat unul dintre consilierii sai, citat de BBC. Tony Blair pare sa mai aiba un as in maneca. Reprezentantii editurilor cred ca daca si-ar publica memoriile, Blair ar primi in jur de 5 milioane de lire sterline.