„Germania are nevoie de mână de lucru calificată şi nu poate renunţa la imigranţi, dar aceştia din urmă trebuie să se integreze şi să adopte cultura şi valorile germane, a subliniat şeful executivului german într-un discurs rostit în faţa organizaţiei de tineret a formaţiunii sale conservatoare, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), reunită într-un congres la Potsdam.

"Modelul multicultural a eşuat, a eşuat total", a afirmat Merkel, citată de AFP. "Noi nu avem nevoie de o imigraţie care să apese asupra sistemului nostru social, dar ţara nu va putea fi privată de specialiştii străini, chiar dacă aceştia vor îngroşa rândurile şomerilor germani", a adăugat cancelarul, subliniind că Germania rămâne o ţară deschisă lumii exterioare.

Dezbaterile asupra imigraţiei divizează Germania după publicarea cărţii "Germania se autodistruge" semnată de Thilo Sarrazin, membru în conducerea Băncii Centrale a Germaniei. Acesta a avertizat în lucrarea sa că, din cauza imigranţilor, nemţii ar putea deveni în timp străini în propria lor ţară. Clasa politică a condamnat vehement tezele sale, pe care le-a calificat drept populiste sau chiar rasiste, în timp ce majoritatea germanilor le aprobă.

Un sondaj publicat recent arată că peste 50 la sută dintre nemţi nu îi tolerează pe imigranţii musulmani, în timp ce peste 35 de procente dintre respondenţi au avertizat că Germania se "scufundă" sub greutatea străinilor.