Momentul în care devenim cel mai conştienţi de alternativele de petrecere a timpului liber este de Sărbători şi în concediu.
Pentru cei care au o familie, sunt într-o relaţie sau au un grup de prieteni disponibil, dificultatea cea mai mare este în alegerea locaţiei potrivite posibilităţilor financiare. Pentru cei care sunt singuri, decizia de a pleca în concediu este luată mult mai greu.
Agenţiile de turism îşi diversifică constant pachetele de servicii, pentru cât mai multe nişe de clienţi: oferte pentru familii, destinaţii romantice pentru cupluri, pachete turistice pentru adolescenţi şi tineri, tabere de vară pentru copii. Mai nou, unele dintre ele au început să se gândească şi la ofertele turistice pentru cei care doresc să plece singuri în concediu.
În ceea ce priveşte momentul în care acestea au apărut, în opinia Cristinei Irimia, de la J’Infor Tours, “ţine de cultura fiecărui loc, de maturitatea pieţei de călătorii , de momentul depăşirii unor reguli sociale, de prejudecăţi".
Recunoaşterea acestui nou tip de turism este recunoscută şi de Ana-Maria Moanta, de la Marshal Turism. “Cu siguranţă, pe piaţa românească există astfel de pachete. În cele mai multe cazuri, atunci când este lansată o ofertă de pachet turistic, aceasta este prezentată atât pentru cei care călătoresc în cuplu, cât şi pentru cei care călătoresc singuri”.
Însă, chiar dacă pe piaţa românească există atât cerere, cât şi ofertă pentru concediile celibatarilor, nu se poate vorbi încă despre un fenomen. În opinia sociologului Marius Pieleanu, în România, “modelul cultural este cel care determină persoanele să petreacă timpul liber cu familia. Numărul celor care pleacă singuri în vacanţe este limitat. Sub 1% din numărul anual de turişti. Pentru că în societatea românească timpul liber este petrecut, de regulă, cu familia”.
Dacă nu au o pereche sau prieteni cu un program disponibil, românii care pleacă singuri în concediu au tendinţa de a se asocia unui grup mai mare de turişti. “Decât să stea acasă, românii pleacă şi singuri în concediu, cu speranţa că în cadrul acestor vacanţe vor întâlni pe cineva. În general, se asociază grupurilor. Oricum, numărul acestora este limitat”, mai precizează Mircea Kivu, sociolog.
Singuri în Zanzibar Reprezentanta agenţiei de turism J’Infor Tours, Cristina Irimia, este de părere că acest segment de clienţi ori se alătură grupurilor, în circuite, sejururi, ori aleg să meargă în călătorii speciale pentru single. Cât despre perioada preferată, aceasta a mai precizat că “orice perioadă e bună. Vara însă, sunt mai multe cereri”.
Diferenţe legate de anumite caracteristici ale pachetelor turistice, pentru cei care pleacă singuri şi cei care pleacă în cuplu, nu există. “Durata medie a sejurului este de circa şapte nopti, fiind preferate destinaţiile de charter vara: Antalya, Barcelona, Palma de Mallorca, Tenerife, Creta, Rhodos, Cipru şi destinaţiile exotice iarna: Dubai, Tailanda, Mauritius, Punta Cana, Rio de Janeiro, Cancun, Zanzibar”, a afirmat Ana-Maria Moanta.
Cristina Irimia a mai completat, declarând că "perioada variază între 3-10 zile. Pot fi circuite, sejururi, croaziere. Ceea ce îi aduce în comun este life style-ul, statutul şi posibilitatea cunoaşterii unui partener. Atunci când alegi un astfel de produs, ideea este să aibă o dată accesibilă pentru cel/cea care pleacă, să fie pentru single, să fie locuri disponibile, să fie o destinaţie drăguţă, care eventual nu o cunoaşte sau i-a plăcut foarte mult. Contează şi standardul călătoriei, să fie destul de ridicat”.
Citiţi şi mâine evz.ro pentru a vedea cine călătoreşte singur mai mult. Femeia sau bărbatul? În plus, veţi afla povestea a trei români care au avut parte de aventuri inedite.
Dacă tu ai fi singur, ai pleca în concediu sau ai alege să rămâi acasă?