Răniții au fost aduși la spitalele militare din Moscova și St Petersburg, potrivit declarațiilor a două persoane care au intrat în contact cu ei, după ce mai mult de 200 de luptători au murit în atacul de săptămâna trecută, de la o bază militară unde se află și forțe americane, în regiunea Deir Ezzor din Siria, relevă Moscow Times.

Numărul victimelor crește, pentru că unii dintre răniți au decedat din cauza rănilor, conform unui martor. Rusia neagă orice implicare oficială, explicația fiind că armata rusă s-a retras din Siria în decembrie 2017, dar pot fi cetățeni ruși în Siria, care „nu aparține forțelor armate”, a spus, ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Incidentul aruncă o lumină asupra arsenalului puțin cunoscut al războiului hibrid purtat de Kremlin. Mercenarii, care au fost activi în conflictele din estul Ucrainei ți Siria, fac ca Rusia să poată nega orice implicare „oficială”, atunci când au loc incidente.

Luptătorii implicați în asaltul din 7 februarie din Siria fac parte din Wagner, o unitate militară privată, din umbră, care au o tabără de antrenament la o bază de comandă din sudul Rusiei, spun două persoane familiarizate cu această problemă

Trezoereria americană l-a numit pe Dmitry Utkin ca fiind liderul grupării Wagner, în iunie anul trecut, când l-au pus pe lista persoanelor supuse sancțiunilor, pentru că a trimis luptători în estul Ucrainei.

Utkin a fost fotografiat lângă președintele Vladimir Putin, la o recepție de la Kremlin, la sfârșitul lui 2016, organizată în onoarea lui și a altor luptători pentru serviciile aduse Rusiei, pentru care au primit și distincții de onoare, conform lui Peskov.

Wagner este formată din detașamente care sunt controlate de Evgeny Prigozhin, un om de afaceri bogat, poreclit „bucătarul lui Putin”, pentru că firma lui oferă servicii de catering Kremlinului, conform unei agenții de presă, Fontanka.

Prigozhin, care neagă orice legătură cu Wagner, a fost sancționat de Trezorerie în 2016, pentru „afacerile extinse” pe care le face cu Ministerul rus al Apărării.