Să nu uiţi nimic niciodată poate fi o virtute sau un blestem.
Este şi cazul a patru americani care dispun de "super-memorii". Potrivit cotidianului USA Today, unul dintre bărbaţii dotaţi cu "memorie de elefant", a cărui identitate este păstrată necunoscută, îşi aminteşte în detaliu aproape fiecare zi din viaţa sa, dar şi date exacte despre evenimente sociale importante.
Publicaţia americană a intervievat-o pe Jill Price, o altă persoană cu super-memorie. În urma discuţiei cu aceasta, a fost scrisă cartea "Femeia care nu poate uita".
Un domeniu ascuns Memoria rămâne, în mare parte, o necunoscută pentru cercetători. Cea mai recentă descoperire arată că o singură celulă cerebrală poate stoca informaţii pentru o scurtă perioadă de timp, după care acestea sunt înmagazinate în memoria de lungă durată. Însă, pentru trecerea informaţiei de la memoria de scurtă durată către cea de lungă durată este necesară realizarea unor legături între celulele cerebrale.
Creierul lucrează în colaborare În cazul lui Price, de funcţionarea optimă a memoriei de lungă durată sunt responsabili nucleul caudate-un ganglion cerebral bazal în formă de coadă, de care depinde formarea automatismelor- şi o parte a lobului temporal care stochează fapte, date şi evenimente.
Ineditul constă în faptul că cele două zone cerebrale conlucrează foarte rar şi, tocmai de aceea, oamenii cu "super-memorie" sunt atât de puţini.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, o dezvoltare în domeniul cercetării cerebrale ar putea duce la îmbunătăţirea memoriei la oamenii obişnuiţi.