Evenimentul Zilei > Actualitate > Membrii SRTv cer înființarea unei Comisii pentru cercetarea cauzelor decesului lui Áron Antal. Reacția TVR
Membrii SRTv cer înființarea unei Comisii pentru cercetarea cauzelor decesului lui Áron Antal. Reacția TVR

Membrii SRTv cer înființarea unei Comisii pentru cercetarea cauzelor decesului lui Áron Antal. Reacția TVR

Áron Antal, fost redactor-șef la Redacția Emisiunilor pentru Minorități din cadrul TVR, a decedat, pe 29 aprilie, în urma infectării cu coronavirus la Spitalul Militar din Cluj-Napoca. Unii colegi acuză că Áron Antal ar fi decedat din cauza faptului că actualul Comitet Director al TVR Cluj nu ar fi respectat prevederile legale pentru combaterea răspândirii pandemiei de coronavirus. Mai multe voci din TVR înștiințează că, în urma lipsei de reacție a președintelui-director general al SRTv, Doina Gradea, s-a solicitat înființarea unei Comisii pentru cercetarea cauzelor decesului. Demersul a fost inițiat de decanul de vârstă al CA TVR, Sorin Ilieșiu. EVZ vine și cu punctul de vedere al conducerii TVR.

„Având în vedere lipsa de reacție a PDG al SRTv d-na Doina Gradea, s-a solicitat la nivelul Consiliului de Administrație al SRTv înființarea unei Comisii pentru cercetarea cauzelor decesului regretatului Áron Antal, din perspectiva eventualelor nerespectări ale prevederilor legale pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Informația a fost confirmată de mai multe voci din cadrul TVR. Și MediaSind TVR solicită public Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca să cerceteze cu celeritate decesul membrului de sindicat. 

Astfel, au fost supuse la vot următoarele aspecte: înființarea Comisiei pentru cercetarea cauzelor decesului lui Áron Antal, componența Comisiei, finalizarea Raportului Comisiei până la data de 5 mai, analizarea Raportului de către membrii CA al SRTv într-o ședință extraordinară a CA al SRTv care să aibă loc la data de 6 mai.

La ședință a fost solicitată participarea obligatorie a reprezentanților Sindicatelor MediaSind TVR și SPUS TVR, precum și prezența președintelui Comisiei de Etică și Arbitraj a TVR, Horia Grușcă”.

Cine va reprezenta Comisia pentru cercetarea cauzelor decesului

Propunerea care vizează componența Comisiei pentru cercetarea cauzelor decesului regretatului Áron Antal îl are drept președinte pe reprezentantul salariaților în CA al SRTv, Karen Attila Sebesi. 

Drept reprezentant al Comisiei de Etică și Arbitraj al TVR, care să evalueze etica managementului TVR Cluj din perspectiva combaterii pandemiei de Covid-19 și care va trebui desemnat de președintele Comisiei, a fost propus Horia Grușcă.

S-a solicitat și numirea unor reprezentanți din partea MediaSind TVR, SPUS TVR, Colegiul Medicilor din Cluj, Poliție și Procuratură Cluj, precum și un reprezentant al salariaților TVR Cluj. 

MediaSind solicită Parchetului să cerceteze faptele conducerii SRTV

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR se alătură demersului decanului de vârstă al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, Sorin Ilieşiu, şi solicită conducerii instituţiei să dispună de urgenţă înfiinţarea unei comisii de cercetare a modului în care conducerea SRTV şi a studioului teritorial TVR Cluj au respectat normele sanitare în timpul stării de alertă, în cazul îmbolnăvirii membrului din MediaSind TVR Cluj, jurnalistul Aron Antal Tovessi.

MediaSind TVR solicită public Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca să cerceteze cu celeritate decesul membrului de sindicat sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute în Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului. 

Conducerea TVR respinge acuzațiile. Au fost luate toate măsurile pentru protejarea angajaților

„Dispariția prematură a colegului nostru Áron Antal este o pierdere grea, atât pentru familia sa, cât și pentru echipa SRTv.

Dincolo de acest aspect, TVR respinge cu fermitate acuzațiile potrivit cărora managementul nu a luat măsuri pentru siguranța angajaților.

De la debutul epidemiei Covid-19, conducerea SRTv  a luat, constant, măsuri pentru a limita răspândirea virusului și protejarea salariaților, asigurându-le materiale de protecție și un program de lucru optimizat pentru limitarea interacțiunii la locul de muncă. Mai mult, pe canalele de comunicare internă au fost promovate, permanent, sfaturile specialiștilor și măsurile adoptate de management și de autorități pentru limitarea răspândirii epidemiei, iar salariații SRTv care doresc să se vaccineze au fost şi sunt sprijiniți constant în demersul de înregistrare pe platforma națională.

În ceea ce privește situația expusă în articol, precizăm că, imediat ce a manifestat simptome specifice acestei afecțiuni, domnul Áron Antal a fost îndrumat de superiorul ierarhic să își facă un test Covid-19 înainte de a putea reveni la birou. Subliniem faptul că, la intrarea în sediu, este măsurată temperatura fiecărei persoane. Așadar, acuzațiile conform cărora “Regretatul Áron Antal a decedat din cauza faptului că actualul Comitet Director al TVR Cluj nu a respectat prevederile legale pentru combaterea răspândirii pandemiei de coronavirus” sunt complet false și aduc grave prejudicii televiziunii publice.

Reiterăm faptul că Televiziunea Română regretă dispariția colegului nostru și este alături de familia îndurerată. Totodată, managementul SRTv continuă să impună și să comunice, pe canalele interne, măsurile adoptate pentru limitarea răspândirii epidemiei Covid-19”, se arată în punctul de vedere transmis de TVR.