Medalii şi scandal în boxul craiovean

Medalii şi scandal în boxul craiovean

Oltencele au obţinut rezultate foarte bune la Campionatuele Naţionale, dar una dintre performanţe a fost umbrită de un scandal, Dora Mustăţea declanşând o mare dispută între cluburi.

La Câmpulung Muscel s-au desfăşurat, recent, Campionatele Naţionale de box feminin (junioare, tineret, senioare), competiţie care a aliniat la start 130 de participante. În cadrul întrecerii au urcat în ring mai multe sportive din Craiova. Clubul CFR Marfă IRLU Craiova a obţinut două medalii, prin Ana Maria Dincă (16 ani, 54 kg), elevă la Liceul „Traian Vuia“, şi Cristina Dora Mustăţea (18 ani, 51 kg), care învaţă la Liceul „Henri Coandă“. Dincă şi Mustăţea au izbutit să-i facă mândri pe antrenorii Ion Dragomir şi Marcel Sârba. Prima a reuşit să cucerească medalia de argint, fiind depăşită cu greu în finală de Alina Doagă (CSM Buzău), în timp ce Mustăţea şi-a adjudecat aurul, învingând-o fără drept de apel pe Doiniţa Totodoc (CSM Botoşani). „Aceste rezultate nu ne surprind deloc, sunt două sportive foarte talentate şi muncitoare, de care vom auzi numai lucruri frumoase în viitor. Suntem convinşi că vor obţine şi alte medalii şi sperăm să prindă lotul naţional şi, de ce nu, să meargă şi la Olimpiadă", au spus la unison cei doi antrenori ai medaliatelor, mulţumindu-le totodată tuturor celor care au susţinut financiar această performanţă.

Mustăţea, mărul discordiei

Din nefericire, performanţa Dorei Mustăţea a fost „umbrită" de un scandal. Sportiva e disputată de mai multe cluburi craiovene, Armata, Box Club Universitatea şi CFR Marfă IRLU. Legitimată la Armata, până pe 3 februarie 2010, Dora Mustăţea a aflat cu surprindere că a fost transferată la Box Club Universitatea, deşi ea voia să reprezinte CFR Marfă IRLU, acolo unde se antrena de ceva vreme. Sportiva a concurat la Câmpulung pentru clubul Armata, după lungi parlamentări. „Cei de la CFR Marfă IRLU au luat-o pe fată cu japca, fără să aibă o discuţie cu mine sau cu clubul la care era legitimată. Chiar au înscris-o în concurs pentru ei, dar până la urmă am acceptat să boxeze pentru Armata, din nobleţe şi pentru că am căzut la o înţelegere cu antrenorul federal. În acelaşi timp, putem spune că din punct de vedere juridic fata nu are nici o treabă cu clubul Armata“, a spus Constantin Cucu, fostul antrenor al sportivei. Semne de întrebare au apărut însă la premiere, pe diploma lui Mustăţea fiind trecut clubul Armata, deşi sportiva nu mai avea nici o legătură cu acesta! Ieri după-amiază lucrurile s-au simplificat, chiar dacă tensiunea dintre părţi a rămas aceeaşi. Luigi Udrea, preşedintele clubului Armata, a făcut o adresă către Biroul Federal al FR Box în care puncta faptul că Mustăţea nu poate fi transferată la Box Club Universitatea fără acceptul ei şi, mai mult, este de acord ca sportiva să activeze la CFR Marfă IRLU Craiova.

„Nu am vrut să urc în ring“

De partea cealaltă, fata nici nu vrea să mai audă de Cucu, Armata sau Box Club Universitatea Craiova. „Când am auzit că trebuie să boxez pentru Armata nici nu am vrut să urc în ring. Am şi vrut să rup diploma pe care scria Armata. Eu vreau la CFR Marfă ILRU, nu la Armata sau la Box Club Universitatea, club care m-a legitimat fără acordul meu. Am plecat de la antrenorul Cucu după ce m-a lovit, anul trecut, la Mangalia, pe mine şi pe mai multe colege. De atunci nu mă mai pot înţelege cu el. Nici părinţii nu m-au mai lăsat. În plus, are să ne dea şi o sumă importantă de bani". Cucu se apără: „Le-am muştruluit pe fete pentru că nu m-au ascultat. Le-am zis să fie în cameră la o oră şi nu au făcut aşa. Cine nu mă ascultă este urecheat. Iar în ceea ce priveşte banii, pot şi eu spune că familia Mustăţea are să îmi dea bani, nu eu lor". Clubul Armata a cucerit încă trei medalii de bronz, prin Mihaela Pârvu (57 kg, tineret), Ancuţa Ciucea (46 kg, tineret), Bianca Schimbrescu (46 kg, senioare), iar de la Box Club Universitatea, unde antrenor este tot Cucu, a mai luat bronz junioara Rebeca Doru (52kg).

Încurcături Armata - Box Club Universitatea Craiova

Antrenorul de la CFR Marfă IRLU, Marcel Sârba, reclamă faptul că Box Club Universitatea Craiova nu are dreptul să participe în competiţii: „Din ce am înţeles noi, Armata nu mai are secţie de box, s-a desfiinţat, iar Box Club Universitatea Craiova nu este un club afiliat la federaţie". Contactat telefonic, oficialul federal Vasile Maghear a spus că Box Club Universitatea a fost înfiinţat în 2004, în locul lui RIF Craiova, în urma unei hotărâri judecătoreşti. Cucu a încercat să explice cum stau lucrurile: „Box Club Universitatea a fost afiliat anul trecut, când l-am reactivat, pentru alegerile de la Asociaţia Judeţeană de Box Dolj, iar în 2010 am făcut primele legitimări de sportivi. Am plătit taxele la zi. Clubul Armata trece printr-o transformare, iar noi am făcut la federaţie o adresă prin care am spus că vom concura în această perioadă pe Box Club Universitatea Craiova, club care are certificat de identitate sportivă".

CSM, două titluri

CSM Craiova, club neimplicat în acest scandal, a obţinut două titluri naţionale la Câmpulung, unul la juniori, prin Gennifer Pădeanu (48 kg), şi unul la seniori, prin Anca Vlad (69 kg). Gennifer, elevă la Şcoala Generală nr. 30 din Craiova, a învins-o în finală pe Nicoleta Covuliuc (Iaşi), iar Anca Vlad, sportivă de lot naţional, care învaţă la LPS „Petrache Trişcu“, a depăşit-o în finală pe Elena Rus (Bistriţa). Ambele pugiliste sunt antrenate de maestrul Vasile Fîntînă.

Ne puteți urmări și pe Google News