Evenimentul Zilei > Actualitate > Mazăre, ameninţat cu executarea silită
Mazăre, ameninţat cu executarea silită

Mazăre, ameninţat cu executarea silită

Primăria Constanţa este la un pas de a fi executată silit de un investitor italian care aşteaptă de cinci ani să-i fie plătită contravaloarea lucrărilor de infrastructură la cel mai luxos cartier rezidenţial de pe malul mării.

Primăria Constanţa este la un pas de a fi executată silit de un investitor italian care aşteaptă de cinci ani să-i fie plătită contravaloarea lucrărilor de infrastructură la cel mai luxos cartier rezidenţial de pe malul mării.
Omul de afaceri Romeo Nunzio a câştigat, în 2006, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă a Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie, obligarea primăriei Constanţa de a respecta un contract încheiat în 1999, prin care municipalitatea se angaja să plătească infrastructura viitorului ansamblu rezidenţial.
În 2000, când Radu Mazăre a câştigat alegerile locale, noul edil a refuzat, potrivit avocaţilor, predarea terenului şi a atacat contractul de concesiune în instanţă. Investitorul italian, prin compania Fincogero, a fost nevoit să stopeze lucrările timp de peste şase ani, până când Înalta Curte i-a dat dreptate.
“M-am plâns premierului italian, premierului român, ministerului de justiţie, procuraturii generale, abia după ce ambasadorul Italiei la Bucureşti a venit personal la Constanţa, ni s-a predat terenul şi nici acesta în întregime. Deşi instanţa ne-a dat câştig de cauză, nu am primit banii pentru infrastructură, aşa că am realizat-o cu banii noştri. S-au adunat până acum 15 milioane de euro pentru infrastructură şi probabil că vor fi încă pe atâţi până la finalizarea cartierului", a explicat Romeo Nunzio.

Cartierul va fi finalizat în 2012

Ansamblul rezidenţial, în valoare de 120 milioane euro va avea aproape 100 de vile, patru blocuri turn şi o piaţetă. Investitorul a construit deja 1,5 kilometri de şosea pe malul mării, a amenajat şi o plajă, care “vor fi deschise publicului “. Omul de afaceri, care a vorbit “de mii de ori cu primarul "crede că dacă municipalitatea ar fi pus anual 2-3 milioane de euro deoparte, şi-ar fi putut plăti datoria către Fincogero.
“Problema e că Primăria Constanţa nu a avut bunăvoinţă să ne putem recupera măcar treptat, fracţionat această sumă de bani", spune Tudor Haşotti, unul dintre avocaţii investitorului străin.
După atâţia ani de aşteptare, compania italiană, care vrea să termine lucrările în vara viitoare, este decisă să îşi obţină banii aşa că în ultimă instanţă, se pregăteşte să execute silit Primăria Constanţa. “Vom executa orice, terenuri, imobile, sume de bani, dacă până acum am avut o reţinere în a spune că nu vom face popriri acum o să ne îndestulăm şi din conturile primăriei, e un contract comercial până la urmă", explică la rândul său Ionel Haşotti, celălalt avocat.

Ce spune Radu Mazăre

Primarul Constanţei recunoaşte că municipalitatea poate fi executată silit în orice clipă, dar nu se consideră vinovat pentru situaţia creată. “Fincogero va trebui să execute contractul semnat de fostul primar (Gheorghe Mihăeşi – n.r.) şi pentru legalitate, semnat de primarul portocaliu", se justifică Mazăre.
El spune că “ deocamdată este certă şi exigibilă o lucrare de 15 milioane euro şi mai urmează încă una de 15 milioane" aşa că “ trebuie să plătim aceşti bani, ne va bloca probabil contul, nu ştiu, o să închidem primăria".
Primarul susţine că le-a spus italienilor că “nu avem de unde să dăm aceşti bani, că nu putem să blocăm tot oraşul pentru a face lucrări de infrastructură acolo, domnii au semnat aşa contractul, instanţa a spus că trebuie respectat contractul şi constănţenii vor trebui să scoată din buzunare aceste zeci de milioane de euro pentru a-i plăti investitorului".
Întrebat de EVZ dacă investitorul italian poate executa chiar şi Cazinoul din Constanţa pe care primarul vrea să-l vândă, Radu Mazăre a precizat că “ei pot să execute absolut ce vor, le-a dat dreptate instanţa".

"Basta cu România"

Romeo Nunzio este singurul investitor străin care mai construieşte ceva la Constanţa. El recunoaşte dezamăgit că, “din nefericire, Constanţa este singurul loc din lume unde am avut asemenea probleme, nu voi mai investi niciodată aici, imediat ce voi termina cartierul mă întorc în Italia, basta cu România".
Nunzio pare conştient de faptul că “războiul cu primăria Constanţa “nu se va opri aici, dar “vom continua lupta în justiţie, singura instituţie din România în care mai am încredere, aveţi o justiţie serioasă care de peste 10 ani mi-a dat mereu dreptate".

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.