Max Nicu e tricolor înainte de a fi român

Max Nicu e tricolor înainte de a fi român

Neamţul a fost convocat ieri la echipa noastră naţională pentru „dubla” cu Serbia şi Austria, deşi încă nu este cetăţean român cu acte.

Maximilian Nicu, mijlocaşul german cu origini române de la echipa Hertha Berlin, a fost convocat în premieră la echipa naţională de fotbal a României pentru meciurile cu Serbia (28 martie, de la Constanţa) şi cu Austria (1 aprilie, de la Klagenfurt). „În cazul lui Nicu, această convocare este făcută sub rezerva dobândirii cetăţeniei române până la ora meciului”, se scrie într-un comunicat remis de Federaţia Română de Fotbal. Este pentru prima dată în istoria recentă a tricolorilor când selecţionerul convoacă un jucător care s-a născut în afara graniţelor României. În ciuda conservatorismului său notoriu, Victor Piţurcă a acceptat acest implant chiar în preajma jocurilor care, în cazul unor paşi greşiţi, pot decide necalificarea românilor la Cupa Mondială de anul viitor. Nu există „regim de urgenţă” Remus Mărăşescu, consulul Ambasadei României în Germania, spune că în cazul lui Nicu se fac toate eforturile pentru ca până pe 23 martie, când are loc reunirea „tricolorilor, acesta să intre în posesia cetăţeniei române.

„Nicu a înaintat cererea de obţinere a cetăţeniei române acum câteva săptămâni. Noi am trimis de urgenţă dosarul în România, la Ministerul de Justiţie. Mapa se află acum pe masa lor şi aş teptăm şi noi ca decizia să fie promulgată în Monitorul Oficial. În acest proces de obţinere a cetăţeniei nu există termenul de «regim de urgenţă»”, a conchis consulul de la Berlin. Oficiali din Ministerul de Justiţie ne-au declarat că durata de obţinere a cetăţeniei variază între o lună şi un an. Cum Nicu a început procedurile acum trei săptămâni, el ar putea deveni român cu acte în regulă înainte de 23 martie. Mitică Dragomir: „Va avea cetăţenie la timp”

„Dacă l-a convocat Federaţia pe acest Maximilian Nicu, sigur îi vine cetăţenia până la reunirea lotului”, crede Dumitru Dragomir, şeful Ligii Profesioniste de Fotbal şi vicepreşedinte la Federaţia Română de Fotbal. „L-am chemat pe Max ca să se cunoască cu băieţii. Sper ca această convocare să grăbească obţinerea cetăţeniei. Mă îngrijorează, în schimb, Chivu. A început alergările, dar nu e apt sută la sută”, a comentat ieri Piţi.

Ne puteți urmări și pe Google News
"Il cheamă Nicu, băi, frate, e nume de grăjdar, e de-al nostru! Dacă l-a convocat Piţurcă, atunci sigur îi vine cetăţenia până la reunirea lotului." - Dumitru Dragomir, vicepreşedintele FRF

CV Maximilian Nicu

Data/locul naşterii: 25.11.1982 / Prien am Chiemsee (Germania) Înălţime/greutate: 1,85 m/75 kg Echipe la care a evoluat: Prien (1988-1994), Rosenheim (1994-1997), Unterhaching (1997-2004), Erfurt (2004- 2005) , Wehen (2005-2006), Burghausen (2006-2007), Wehen (2007-2008), Hertha Berlin (2008-în prezent) Meciuri/goluri în Bundesliga: 22/2 Superstiţie: evoluează pe tricou cu numărul 25, ziua lui de naştere.

LOT

Ionuţ Mazilu, cealaltă surpriză a lui Victor Piţurcă

În afara lui Maximilian Nicu, Piţurcă a surprins şi prin convocarea lui Ionuţ Mazilu. Fostul rapidist a marcat de două ori în primele două etape ale campionatului din Ucraina din acest an pentru noua sa echipă, Arsenal Kiev. Atacantul ieşise din circuitul primei reprezentative. El nu a mai fost convocat la lot de mai bine de un an, mai precis din februarie 2008. Ceilalţi stranieri chemaţi sub arme pentru „dubla” cu Serbia şi Austria sunt: Cosmin Contra, Cristian Săpunaru, Cristian Chivu, Mirel Rădoi, Răzvan Raţ, Florentin Petre, Mihai Neşu, Paul Codrea, Răzvan Cociş, Ciprian Marica, Adrian Mutu.

TREND România, în rândul lumii

Prin convocarea lui Nicu la naţională, Federaţia Română de Fotbal a semnat actul de aderare la fenomenul de globalizare existent în fotbal, proces care a început în Occident cu mai mulţi ani în urmă. Alţii au trecut de mult peste bariere rasiale şi prejudecăţi.

Considerată o federaţie conservatoare, FRF a făcut ieri primul pas spre normalitate. De-a lungul ultimelor două decenii, s-a mai vorbit, niciodată însă pe un ton serios, despre naturalizarea unor fotbalişti care s-au adaptat foarte bine fotbalului şi stilului de viaţă din România, precum nigerianul Abiodun, bosniacul Slavişa Mitrovici sau, în ultima vreme, argentinianul Culio. Născut în Germania în 1982 (părinţii săi, Costela şi Alexandru, au emigrat din România în 1977), Maximilian Nicu este considerat neamţ get-beget, putându-se spune astfel că România a importat, de fapt, un „stranier”.

Germania, ţara din care România l-a „furat” pe Nicu, a uimit o lume întreagă în 2001, atunci când l-a convocat la prima reprezentativă pe Gerald Asamoah, fotbalist născut la Mampong, în Ghana. România a fost singura participantă la Euro 2008 care nu a avut în lot un jucător născut în afara graniţelor ei. (Adi Dobre)