Amintim că italianul Matteo Politi, alias Matthew Mode, a fentat cu o ușurință aberantă Direcția de Sănătate Publică, Ministerul Învățământului și a introdus și un avocat fals în birourile celor mai mari instituții.

Cu prea puțin efort, italianul și-a luat un nume nou și o identitate nouă: dintr-un biet valet absolvent de 8 clase din Italia, a ajuns chirurg estetician, operând, ca un inconștient, femei pe care au rămas mutilate în urma acestor intervenții.

Audierea lui Matteo Politi sau Matthew Mode la sediul Secției 4 Poliție din Sectorul 1, București, a fost axată pe dosarul de înșelăciune în care s-a depus plângere la sfârșitul lunii noiembrie. Practic, doi medici îl acuză pe italian că le-a luat un avans considerabil pentru a le închiria un spațiu într-o clinică privată care nu îi aparținea.

De altfel, reținerea operată miercuri seara este legată de acest caz, motivul principal fiind acela că Politi a fost identificat când încerca să părăsească România, într-un tren de Budapesta, existând astfel pericolul să se sustragă de la cercetări. El era însoțit de prietena sa, adusă și ea la audieri, dar lăsată liberă.

În privința acuzației de practicare a unei profesii fără drept, Matteo Politi a prezentat mai multe documente, a căror autenticitate va fi verificată de polițiști și procurori. Astfel, potrivit unei diplome prezentată de italian, el susține că a terminat studiile la Universitatea din Priștina, Facultatea de Medicină, și că această instituție s-a mutat din Kosovo sub administrație sârbă, la Mitrovița.

Dacă diploma se va dovedi autentică, prin metode de cooperare internațională, se va cerceta dacă dosarul din Serbia conține acte care să dovedească studiile anterioare ale italianului, de exemplu liceul, știut fiind că în Italia era acuzat că se prezenta ca medic deși avea doar 8 clase.

Diploma universitară, pe care scrie că a fost emisă la 23 octombrie 2013, va fi verificată. Matteo a mai prezentat un ”atestat”, emis, după spusele sale, de Ministerul Educației în luna aprilie (11 aprilie 2018) a anului trecut, prin care i s-ar recunoaște diploma din Republica Serbia. Autenticitatea acestui document va fi și ea verificată de anchetatori.

Pe site-ul specializat unde sunt înregistrate diplomele a căror recunoaștere este cerută statului român, numele lui Matteo Politi figurează în dreptul dosarului cu numărul 75657, aflat în atenția inspectorului Adrian Iordache, dar este cu mențiunea ”arhivat” și marcat cu un ”steguleț roșu”, așa că noi nu am putut afla mai multe, dar Poliția are alte posibilități.

Tot în apărarea sa, italianul a susținut că nu a cerut recunoaștere de la Colegiul Medicilor pentru că, spune el, invocând un articol din Legea 95/2006, urma să practice doar acte medicale ”ocazionale” în România și pentru acestea era de ajuns că este cetățean al unei țări din UE și posesor al unei diplome medicale recunoscute. Sigur că acest lucru intră în contradicție cu numărul de clienți găsiți, cu închirierea unor spații pentru activități medicale permanente și cu faptul că își stabilea colaborările cu clinici de estetică prin societatea comercială MH Medical Team.

 În fine, Politi a susținut că nu are două identități ”în acte civile”, ci că folosește în mediul medical numele de Matthew Mode, un fel de ”nume de scenă”, lucru pe care l-a atestat printr-o declarație notarială, făcută tot în aprilie 2018, la București. Această găselniță nu mai are nevoie de niciun comentariu când e vorba de sănătatea, integritatea corporală și chiar viața unor oameni.