Evenimentul Zilei > Actualitate > Matematica și strategia în poker
Matematica și strategia în poker

Matematica și strategia în poker

După ce pierduse din popularitatea de care se bucura în anii 2.000, pokerul online a cunoscut un reviriment puternic, în mare parte ca urmare a modificării realităților socio-economice, dar și prin prisma dezvoltării tehnologice, prin accesibilitatea oferită de dispozitivele mobile, prin extinderea rețelelor de internet, dezvoltarea de aplicații dedicate și reglementarea pieței jocurilor de noroc. (P)

Cât este noroc și cât este știință în poker

Revenirea pokerului în topul hobby-urilor din mediul virtual a readus în discuție întrebări legate de strategia care trebuie adoptată de jucători și factorii care o influențează.

La mijlocul anilor 2.000, în timpul unei partide de poker televizate, cunoscuții jucători profesioniști Phill Hellmuth și Andy Black au avut un dialog foarte interesant pe această temă. Dacă Hellmuth, care preferă Texas Hold’em No Limit, susținea cu frenezie că succesul în poker îl aduc cunoștințele din domeniu, dar și o bună evaluare a șanselor matematice de a câștiga o mână, Black, un foarte bun jucător de Omaha Pot Limit, l-a combătut afirmând că pokerul este 85% inspirație și noroc și doar 15% cunoștințe. 

Este greu de crezut că există o rețetă a succesului sigur în poker. Mai degrabă, o bună intuiție și cunoaștere a adversarilor trebuie dublată de un calcul precis al probabilităților de câștig într-o mână sau de o abilitate nativă pentru a aproxima șansele de câștig.

Jucătorii de poker și matematica

Fără a fi iubitori de matematică, cei mai mulți jucători profesioniști folosesc cunoștințele din domeniu pentru a lua cele mai bune decizii în timpul jocului. Trebuie specificat că matematica folosită este una foarte simplă, în care se folosesc raporturi și procente. Ea îmbunătățește semnificativ deciziile luate pe baza intuiției.

Deși nu este o cerință strictă în softul pentru pokerul pe internet, matematica ajută la înțelegerea elementelor de bază ale acestuia și la perfecționarea abilităților. Astfel, pentru a concura la cel mai înalt nivel în mediul online, ar fi foarte indicat să-ți însușești cunoștințe minime de matematică.

Există unele domenii, cum ar pariul pe valori, construirea unor intervale și setarea dimensiunilor pentru teancurile pe șirurile ulterioare, în care matematica are un rol major. La acest nivel, pokerul poate deveni extrem de complex și chiar și cei mai buni jucători pot să întâmpine probleme în a-l înțelege. 

 

Care sunt șansele de câștig la un pot

Pot Odds descrie relația dintre numărul de jetoane care trebuie pariate și numărul de jetoane din pot. În mod tradițional, cotele sunt descrise sub formă de raport, dar jucătorii din noua generație le preferă sub formă de procente.

Nu există un avantaj clar în ceea ce privește utilizarea raporturilor sau a procentelor. Este totuși recomandat să folosim procentele atunci când comparăm șansele noastre la pot, în corelație cu cotele de pot, pentru a stabili dacă pariul este rentabil. Cum cotele de pot sunt exprimate în mod uzual în procente, este mai simplu să comparăm două procente decât un procent și un raport.

Relația dintre cotele de pot și cotele de câștig este una fundamentală în strategia de poker. Cotele potului reprezintă raportul dintre dimensiunea potului și dimensiunea pariului necesar pentru a câștiga potul. Presupunând că dorim să plasăm un pariu de 5$ pentru a câștiga un pot de 20$ (fără pariul nostru), cota de pot este de ¼. 

Cota de câștig (implicită) este un concept ceva mai complicat care nu se bazează pe banii aflați în pot, ci pe dimensiunea finală la care ar ajunge potul. Aceasta se aplică, în general, mâinilor în care sunt implicați mai mulți jucători care este de așteptat să plătească până la final.

Cum influențează matematica bluff-ul 

Bluff-ul este o strategie de joc în care un jucător pariază mult pe o mână slabă pentru a determina jucătorii cu mâini mai puternice să părăsescă potul. O strategie similară este semi-bluff-ul. În această situație se pariază puternic pe o mână slabă care poate poate fi îmbunătățită la o mână foarte puternică, cu scopul de a-i face pe jucătorii din pot să renunțe.

Intuitiv, am putea crede că șansele de reușită pentru un bluff ar fi de 50%. În realitate, dacă vrem să forțăm un pot de 100$ pariind 50%, este suficient să ne reușească bluff-ul o dată din 3 încercări pentru a ne menține (procent de 33.33%). În mod evident, pentru un pot consistent, de câteva sute sau mii de dolari, va merita întotdeauna să riști 50$.

Chiar dacă mulți dintre jucătorii de succes în poker nu se bazează prea mult pe matematică, înțelegerea acesteia, îndeosebi în ceea ce privește pokerul online, este unul din factorii care contribuie din plin la obținerea succesului pe termen lung.