MATEI UDREA: N-au înţeles nimic

MATEI UDREA: N-au înţeles nimic

"...bun, şi dacă vin de undeva, întârzii pe drum dintr-un motiv sau altul şi ajung noaptea în Bucureşti, ce fac? Dorm la marginea drumului până a doua zi la ora 5? Sau las motocicleta şi plec pe jos acasă? E o aberaţie, nu trebuie să lăsăm să se ajungă la interzicerea motocicletelor pe timp de noapte. Dacă e nevoie, vom face o petiţie, un protest. Motocicleta e un vehicul ca oricare altul".

Aşa cugeta Gabi Balint, proprietar de Harley Davidson, la scurt timp după ce viceprimarul Robert Ionescu, de la PNG, anunţa intenţia Primăriei Bucureşti de a interzice motocicletele pe timp de noapte.

Fostul fotbalist nu e singurul care gândeşte aşa, iar aici nu este solidarizarea cu amatorii de curse noaptea pe bulevarde - „de-aia e poliţie, să-i prindă pe cei care încalcă legea“ -, ci revolta faţă de abuzul pe care-l pun la cale nişte oameni peste care 20 de ani de democraţie au trecut degeaba. Şi frustrarea de a vedea cum efortul de a promova această modalitate avantajoasă de transport este anulat dintr-o trăsătură de condei.

Limitaţilor de la primărie Asociaţia Motocicliştilor din România (AMR) le-a explicat băbeşte, printr-un comunicat: „Orice abatere de la lege (zgomot prea mare, viteză etc.) trebuie sancţionată potrivit legii, însă nu trebuie îngrădit dreptul unor cetăţeni de a-şi folosi motocicletele (mijloace de deplasare omologate şi verificate) pe drumurile publice. Motocicleta e un mijloc de deplasare foarte util pe drumurile aglomerate, ocupă atât un spaţiu de parcare mai mic, cât şi mai puţin loc în trafic, poluează mai puţin şi aduce o uzură mult mai mică infrastructurii, comparativ cu maşina. AMR, cu sprijinul autorităţilor, a desfăşurat mai multe campanii de promovare a mersului pe două roţi ca soluţie la descongestionare, iar această măsură (n.r. - interzicerea motocicletelor) nu face altceva decât să anuleze eforturile concertate depuse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trafic“. Altfel spus, o manieră politicoasă de a invita autorităţile la respectarea legilor şi a drepturilor omului. Pare bizar, dar aşa stau lucrurile în România de azi: cetăţenii de rând îşi apără libertăţile tocmai de cei care sunt plătiţi să facă acest lucru.

 

Ne puteți urmări și pe Google News