Maşina pe credit: nouă şi ieftină

Maşina pe credit: nouă şi ieftină

Cei care îşi cumpără autoturisme apelând la împrumuturi bancare aleg modele cu preţuri de până în 15.000 de euro.

Cea mai mare parte dintre români preferă să apeleze la credite auto pentru maşini de până în 15.000 de euro. Potrivit datelor Porsche Finance Group, valoarea nominală medie a creditelor auto contractate în prima jumătate a acestui an este de 12.000 de euro, iar cele mai multe împrumuturi au fost făcute pentru plata unor autoturisme noi. Cu această sumă, un român îşi poate cumpăra un autoturism din categoria celor populare, care au preţuri accesibile. Un împrumut de 12.000 de euro este suficient pentru achiziţionarea unei maşini Dacia Logan sau Sandero, a unui Chevrolet Aveo, Skoda Fabia, Ford Fiesta ori a unui Opel Astra sau Corsa.

Cei mai mulţi dintre clienţii Porsche Finance Group au preferat împrumuturile în lei. „Peste 60% din credite au fost contractate în monedă naţională“, ne-a declarat Kurt Leitner, CEO al Porsche Finance Group.

În cazul creditelor auto în lei oferite de Porsche Bank, avansul minim cerut este de 15%, iar dobânda fixă este de 11,95%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Previziuni optimiste

Chiar dacă vânzările de pe piaţa auto au scăzut în ultima perioadă faţă de cea similară a anului trecut, instituţiile de credit se laudă cu creşteri mari la valoarea totală a împrumuturilor acordate. În prima jumătate a acestui an, creditele auto acordate de Porsche Bank au înregistrat creşteri de 57%, comparativ cu primul semestru din 2007.

„Rezultatele arată că, acum, clienţii sunt mai obişnuiţi să compare opţiunile disponibile pe piaţă şi îşi dau seama că un credit auto este mai potrivit pentru nevoile lor şi mai convenabil decât un credit general de consum, oferit de băncile universale“, a afirmat Kurt Leitner. Porsche Bank acordă credite auto în lei, euro şi franci elveţieni pentru achiziţionarea de autoturisme marca Volkswagen, Audi, Seat, Skoda şi Porsche. Aceste mărci deţin însumat, în prezent, o cotă de mai bine de 30% din piaţa autohtonă de maşini noi din import.

Şi la nivelul total al pieţei, analiştii estimează că vor exista creşteri în acest an.

Pe de altă parte, volumul contractelor de leasing financiar semnate în perioada ianuarieiunie 2008 de Porsche Finance Group a crescut cu 8,6% faţă de cel înregistrat anul trecut, depăşind 221 de milioane de euro.

MAI SCUMP

Băncile cresc comisioanele

Creditele auto, ajunse în preferinţa celor care vor să-şi cumpere o maşină nouă, devin din ce în ce mai scumpe. UniCredit Ţiriac Bank a anunţat că, începând din această săptămână, majorează comisioanele şi dobânzile la creditele auto acordate în lei şi euro, potrivit Conso.ro. Pentru creditul auto în euro, comisionul lunar a fost majorat de la 0,2% la 0,5% aplicat la sold, iar rata dobânzii a rămas nemodificată, la 5,95% în cazul creditelor în euro şi 9,95% în cazul împrumuturilor acordate în monedă naţională. UniCredit Ţiriac Bank nu este singura instituţie care a apelat la această soluţie. La începutul verii, şi BRD a majorat cu un punct procentual dobânda la creditele auto în lei acordate persoanelor fizice. Măsura a fost luată atât pentru împrumuturile contractate pentru achiziţia maşinilor noi, cât şi pentru cele second-hand. Dacă durata creditului este de până la 4 ani, BRD aplică o dobândă de 9%, iar pentru împrumuturile pe 4-7 ani, dobânda a ajuns la 11%.