"Mascaţii" poliţiei, despărţiţi de gardul protestelor

"Mascaţii" poliţiei, despărţiţi de gardul protestelor

Peste 6.000 de poliţişti protestează azi în Capitală. Alături de ei, "mascaţi" din trupele speciale îşi vor striga nemulţumirile sub ochii colegilor lor obligaţi "să-i ţină în frâu".

"Uitaţi-vă, au rupt cordonul!" În Piaţa Victoriei, la câţiva metri distanţă de intrarea în sediul guvernului, trupele speciale - dotate cu scuturi, căşti şi bastoane - strâng rândurile în spatele jandarmilor care se îmbrâncesc cu manifestanţii. La nici o zi de la momentul la care ne îndemna să ne concentrăm asupra evenimentelor din Piaţa Victoriei, acelaşi poliţist - obişnuit cu cagula şi cu intervenţiile speciale ("bătaia" este termenul prin care îşi descrie simplu pregătirea) avea să spună: "Şi ei, cei pregătiţi să intervină ca să-i ţină în frâu pe manifestanţi, sunt într-o postură penibilă. Au aceleaşi probleme, iar noi vom încerca să-i ajutăm, să revină şi ei la lefurile normale, să le fie respectate drepturile. Nu le vom face probleme".

Declaraţiile sale vin să liniştească oarecum spiritele în perspectiva protestului la care va participa astăzi, în faţa sediului guvernului, alături de alţi peste 10.000 de colegi ai săi şi de gardieni din penitenciare. Citiţi şi:

  • Protestele românilor, la mâna unor sindicalişti dezbinaţi
  • Miting cu îmbrânceli şi violenţe în Piaţa Victorie. Doar 10.000 de sindicalişti la protest

Câştig de poliţist: un covrig pe zi

Cum arată instituţia poliţiei şi care este, în acest moment, statutul poliţistului român? "Băncile ne vânează şi abia aşteaptă să ne ia casele. Am ajuns doar nişte sclavi pe plantaţia Internelor. Sunt foarte mulţi poliţişti care, după ce-şi iau salariul, rămân cu zero lei, zero bani. Ştiu oameni care s-au împrumutat să-şi ia câte un apartament, soţiile le-au rămas şomere şi nu-şi mai pot plăti datoriile. Pentru ce să te mai baţi cu infractorii în stradă?", spune Nicolae Ţiu, angajat la Poliţia Ilfov şi lider sindical.

Veniturile poliţiştilor au scăzut nu cu 25% - aşa cum au anunţat guvernanţii -, ci cu până la 40%, pentru că tăierile nu s-au aplicat doar la salariu, ci şi la norma de hrană, la banii pentru echipament, la cei pentru îngrijiri medicale, pentru medicamente şi la toate celelalte sporuri, obligatorii prin Statutul poliţistului.

"După 15 ani de muncă în poliţie, am rămas cu un salariu de 1.400 de lei. După ce-mi plătesc datoriile, mai rămân cu 200, adică cu un covrig pe zi", îşi rezumă Ţiu condiţia socială.

"Şefii, expuşi doar la arsuri la limbă cu cafeaua"

Banii pentru echipament sau împuţinat, norma de hrană a fost şi ea tăiată - "că doar era calculată pe calorii" -, la fel ca şi ajutorul de chirie.

"Ni se cere să respectăm legislaţia Uniunii Europene, să ne integrăm în Schengen, pe scurt, să respectăm regulile şi drepturile europene. Dar nouă ni se respectă drepturile «made in Romania». Adică, ni s-a redus cu 25% şi ajutorul de chirie - care şi aşa, în cazul agenţilor, reprezenta o sumă infimă", adaugă Ţiu.

Pentru toţi angajaţii Ministerului Internelor, ajutorul de chirie este calculat nu în funcţie de zona în care locuieşte poliţistul sau, mai exact, de localitatea în care a fost detaşat să muncească, ci în funcţie de salariul de bază. Concret, acest ajutor reprezintă 50% din salariul de bază, ceea ce, în cazul unui agent se traduce acum prin maximum 150 de lei, o chirie acceptată în Capitală doar în ghetourile din Ferentari, după cum au ţinut să precizeze agenţii imobiliari contactaţi de EVZ.

"Am avut un băiat, un agent din Capitală (luptător în trupele speciale - n.r.) care dormea în maşină. Am reuşit cu greu să-i găsim «cazare». La modul în care se calculează acest ajutor, raportat la salariul de bază, unui şef din poliţie îi convine să-l primească chiar şi aşa «tăiat»", mai spune Nicolae Ţiu.

E drept că, teoretic, la Interne, ca, de altfel, în întreg sistemul de apărare din România, s-au acordat şi se acordă în continuare locuinţe de serviciu. Doar că şi aici a funcţionat corupţia, reţeaua de "pile" şi, în final, balanţa s-a înclinat în favoarea gradelor şi a funcţiei. EVZ relata, în toamna anului trecut, despre modul în care unor şefi din Poliţia Capitalei le-au fost repartizate locuinţe de serviciu într-un imobil nou-construit în centrul oraşului, deşi familia lor mai deţinea câte o locuinţă.

Repartiţiile au fost făcute atunci cu girul fostului ministru Dan Nica şi al chestorului Mihai Călinescu (pensionat de curând, după îndelungi audieri la DNA în dosarul de corupţie al senatorului Cătălin Voicu).

"Le-am spus că nu se compară modul în care s-au răsfrânt măsurile de austeritate asupra noastră faţă de repercusiunile pe care deciziile guvernului le-au avut asupra veniturilor şe fi lor. Cel mai mult au de pierdut tot cei mici, care stau tot timpul în stradă şi sunt expuşi în permanenţă pericolului. Cei din birouri, şefii, sunt expuşi doar la arsuri la limbă cu cafeaua", continuă agentul Ţiu scurta radiografie a sistemului.

Citiţi şi:

"Vor merge pe jos la intervenţiile cerute la 112"

Cât despre protestele colegilor săi din ultima săptămână, lui Ţiu i-a fost imposibil să-şi reducă activitatea atâta vreme cât nu lucrează nici la Ordine Publică, în patrule, nici la Rutieră, nici nu face audieri în dosare penale.

"Noi nu ne-am redus activitatea, pentru că nu aveam cum să facem asta. Am redus însă tot ce aduceam până a cum la birou: din banii pe care-i primeam cumpăram hârtie, pixuri, cartuş pentru imprimantă. Acum nu mai putem face asta, acum te gândeşti la ce mănânci, cu ce trăieşti, cu ce-ţi plăteşti datoriile. Şi, nu mai reparăm din banii noştri maşinile instituţiei. Aşa se face că 70% dintre maşinile din parcul auto sunt trase pe dreapta. Acum vor merge pe jos la intervenţiile cerute la 112". "Unde? În Ilfov? Şi vor ajunge când....?", vin întrebările. "Vor ajunge... în timp util", răspunde, cu o doză de umor negru, Nicolae Ţiu.

Apoi explică, pe acelaşi ton: "Potrivit legii, poliţistul care pleacă în misiune cu o maşină defectă şi are un accident e tras la răspundere. E chemat la Parchet, şi acolo dai cu subsemnatul. Iar eu nu vreau să scriu acolo cât a scris Mihai Eminescu, pentru că am încercat să salvez o viaţă. Nu sunt Eminescu".

Acum, speră să-şi rezolve problemele, în urma protestelor de stradă: "Nu vreau să plec din ţară. Sper să-mi pot face datoria, să-mi pot respecta jurământul".

"Cel mai mult au de pierdut tot cei mici, care stau tot timpul în stradă. Cei din birouri sunt expuşi doar la arsuri la limbă cu cafeaua.", NICOLAE ŢIU, lider SNPPC - Ilfov

ÎN STRADĂ. Nicolae Ţiu va conduce, astăzi, în Piaţa Victoriei, grupul de 200 de protestari din Poliţia Ilfov

Ne puteți urmări și pe Google News