Marşul persoanelor cu handicap, la Alba-Iulia

Marşul persoanelor cu handicap, la Alba-Iulia

Aproximativ 900 de persoane au participat, astăzi, la Alba Iulia, la cea de-a treia ediţie a acţiunii de promovare a drepturilor persoanelor cu handicap, "Marşul persoanelor cu handicap - Cursa inimii cetăţii Alba", sub deviza "Să mergem împreună!".

Acest marş este unic în ţară atât prin ideea de a-i strânge să meargă împreună pe cei cu handicap fizic sau mental, pe însoţitorii lor, dar şi persoane care pur şi simplu au dorit să li se alăture, cât şi prin faptul că este o acţiune prin care nimeni nu cere nimic special.

Singurul lucru pe care îl doresc persoanele cu handicap şi organizatorii este de a reaminti celor din jur că acestă categorie există şi de a arăta că sunt nişte oameni normali, dar cu nevoi speciale. Unul din promotorii acţiunii este solista de muzică populară Leontina Fărcaş, care a participat la marş şi care a cântat gratuit pentru cei strânşi pe platoul din faţa Catedralei Reîntregirii Neamului. De altfel, după marş, persoanele cu handicap s-au bucurat de un adevărat spectacol, cu majorete, momente de dans şi recitaluri de muzică populară, iar cei care nu aveau un handicap fizic au şi dansat. Cu bucurie

Coloana a fost deschisă de o trupă de majorete de la Blaj, în timp ce la start şi la sosire, în faţa catedalei, cânta fanfara. Traseul marşului, ocolul Parcului Unirii, a fost parcurs de toţi cei prezenţi, fiecare în ritmul său, nefiind vorba despre o competiţie. Persoanele fără handicap fizic i-au aşteptat pe cei care se deplasau mai greu sau cu ajutor, astfel încât toţi au trecut linia de sosire în grup compact.

Marşul este organizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, împreună cu Asociaţia "Cusset Aiud Exchanges" Franţa şi Organizaţia "Trebuie!", din Sebeş.  Jean-Francois Barlet, reprezentantul Asociaţiei Cusset - Aiud Exchanges, Evoluţie

Oaspetele francez, care a venit în urmă cu trei ani cu ideea organizării acestui marş, s-a arătat încântat de evoluţia acţiunii, chiar dacă a pierdut "pariul" de a strânge o mie de persoane în acest an. "Este o a treia reuşită. În primul an am fost 300, anul trecut am fost 600, iar în acest an suntem 900", a declarat Jean-Francois Barlet. Mulţumirea sa este cu atât mai mare, cu cât a recunoscut că în Fran]a este greu să strângi atâtea persoane la o astfel de acţiune. "Există acţiuni similare în Franţa, dar care sunt organizate de o manieră diferită. Este interesant de văzut ambele maniere. Prima dată noi am venit cu organizarea noastră, am evoluat cu ideile prietenilor noştri români şi am ajuns la această ediţie. În Franţa, reuşim să mobilizăm mai puţine persoane [...] Din păcate, sunt multe persoane cu hadicap, dar puţine persoane care vin să le însoţească. Este păcat. Dar vedem că sunt din ce în ce mai multe persoane care vin să le fie alături. Este formidabil, fantastic", a declarat francezul. Schimb româno-francez

Primele două ediţii ale marşului au fost filmate de un tânăr cu handicap din Franţa, care doreşte să realizeze câteva mini-documentare. Tânărul nu a reuşit să ajungă şi anul acesta în România, deoarece nu a putut pleca de la şcoală, dar anul viitor doreşte să vină şi să prezinte filmele realizate. Până atunci, acestea vor putea fi văzute în Franţa.

"Eu sunt administrator al unei asociaţii de persoane cu handicap foarte importantă în Franţa şi aceste filme ne folosesc pentru a arăta prietenilor francezi că aici, în România, sunt idei, că şi aici se realizează anumite lucruri şi că putem să ne inspirăm şi în Franţa. Există aici acţiuni pe care le adaptăm în Franţa, cum există acţiuni franceze pe care voi le-aţi adaptat. Deci este un schimb adevărat. Este a 48-a mea vizită în România şi la fiecare vizită învăţ câte ceva", a conchis Jean-Francois Barlet.

Ne puteți urmări și pe Google News