Markó Béla a redevenit poet la Gaudeamus

Markó Béla a redevenit poet la Gaudeamus

După o lungă pauză, scriitorul-politician a lansat, în cadrul Târgului de Carte, un volum de poezii de dragoste, "Erotica grădinii", inspirate de soţia sa.

Sunt de doar zece ani împreună, dar Anna îl cunoaşte de aproape 30. Pe atunci, Markó Béla era un tânăr poet care nici nu visa la politică. Ieri, la Gaudeamus, Markó Béla a redevenit poet, cu un nou volum de versuri, intitulat "Erotica grădinii" şi apărut, în ediţie bilingvă, la Editura Curtea Veche. Sunt poezii de dragoste ce o au în centru chiar pe Anna, cea care-i sorbea, în urmă cu 30 de ani, versurile din manualul de la şcoală, precum şi pe Balazs, fiul celor doi.

"Sunt foarte fericită că a început să scrie din nou, pentru că esenţa lui şi a relaţiei noastre nu este politică. Markó Béla este un om foarte valoros, deosebit de cult, cu umor şi doar întâmplător este preşedintele unui partid", spune Anna Koos, angajată la TVR, la Departamentul de Emisiuni în Limba Maghiară încă dinainte de a-l cunoaşte pe Markó Béla, după cum ţine ea să precizeze.

Markó Béla a cunoscut-o pe Anna Koos la Cluj, pe vremea când ea lucra la UDMR, aşa cum îşi aminteşte, nostalgic, vicepremierul. Relaţia lor a început, însă, în Bucureşti, locul în care munca i-a adus pe fiecare. Markó Béla divorţase deja de prima lui soţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poetica pentru Anna

"Ars poetica pentru Anna", "Călătorind cu Anna", "În grădina Annei" sunt câteva dintre poeziile pe care Markó Béla le dedică soţiei sale: "O poezie gândul ascunzându-l/în jur e noapte, nu mai sunt culori,/tu te răsfrângi prin goluri, te strecori/ transpari în spaţiile dintre rânduri (...)".

Dacă muza poetului este uşor de identificat, "grădina" din titlu este deconspirată chiar de poet. "Este grădina noastră de la Târgu-Mureş, unde, în ultima vreme, petrecem cam toate weekendurile", a declarat Markó Béla pentru EVZ.

Criticii Alex Ştefănescu şi Daniel Cristea-Enache, prezenţi la lansare, au apreciat că volumul lui Markó Béla este unul atipic pentru zilele noastre, având în vedere că este vorba despre sonete, un gen literar care constrânge exprimarea.

"Eram sigur că Markó Béla e pierdut pentru poezie, dar acest volum demonstrează că nu este aşa, pentru că nu e o improvizaţie, ci o carte foarte densă", a apreciat Alex Ştefănescu.

"Politica şi poezia nu sunt două meniri compatibile şi, în plus, e foarte greu să faci poezii cu formă fixă. Markó Béla a reuşit să depăşească, însă, aceste impedimente", a spus şi Daniel Cristea-Enache.

Bani pe poemele nescrise

Pentru Markó Béla poezia nu este numai o pasiune, ci şi o importantă sursă de venit, care, în 2006, a creat în jurul său controverse. Potrivit declaraţiei sale de avere din 2005, mai mult de jumătate din venituri proveneau din drepturi de autor, lucru care a atras suspiciunea procurorilor anticorupţie. Astfel, în 2005, Markó Béla ar fi câştigat, ca vicepremier, circa 43.000 de lei, 45.000 de lei ca preşedinte de partid şi 90.000 de lei din drepturi de autor. La această sumă, Markó Béla era, în acel moment, cel mai bine plătit poet român în viaţă. Surprinzătoare a fost explicaţia pe care a dat-o atunci Markó Béla, aceea că drepturile de autor au fost încasate pentru poezii nescrise încă.

Dacă şi "Erotica Grădinii" - volum apărut la Editura Curtea Veche după aproape zece ani în care autorul a lansat doar la editurile Pallas-Akadémia şi Bookart din Miercurea-Ciuc - reprezintă unul dintre acele volume rămâne încă un mister.

DIN PROGRAM

Vineri, 19 noiembrie

  • Polirom

ora 18.30: Masă rotundă, cu tema Norman Manea: obsesia incertitudinii - un eveniment organizat de Editura Polirom, Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez. Participă: Norman Manea, Edward Kanterian, Paul Cornea, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat, Claudiu Turcuş. Moderator: Ovidiu Şimonca Loc: Bursa de contacte 3.20 Institutul Cultural Român

ora 18.30: Lansarea albumului "Timoc. Lumea de dincolo", cuprinzând fotografii realizate de Marius Olteanu. La eveniment vor lua cuvântul Sorin Botoşeneanu (decanul Facultăţii de Film, UNATC), Eugen Popescu (director, Romanian Global News) şi autorul Marius Olteanu.

  • Curtea Veche

ora 17.00: Lansarea volumelor "Învăţăturile istoriei", de Grigore Gafencu (participă: Ioan Stanomir, Radu Carp, Adrian Cioroianu) şi "Cazul Nichita Dumitru", de Doina Jela (participă: Doina Jela, Cosmin Budeanca, Adrian Cioroianu).

ora 12.00: Prezentare "Traficantul de arme", de Hugh Laurie, vedeta serialului "Dr. House". Invitaţi: Magdalena Stanciu, realizator emisiuni TVR Cultural, Florina Pârjol, critic literar.

ora 17.00: Prezentare "Cuvinte nescrise", de Zhang Jie, cel mai premiat roman din istoria Republicii Populare Chineze, semnat de o scriitoare nominalizată la Premiul Nobel pentru Literatură. Invitat: prof. dr. Florentina Vilan, şefa Catedrei de Limbi Orientale, Universitatea Bucureşti.

  • Humanitas

ora 17.30: Fernando Pessoa, "Cartea neliniştirii", ediţia a doua. Vor vorbi: Dinu Flămând, Denisa Comănescu.

ora 18.30: Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei, Florin Iaru, Ion Stratan, "Aer cu diamante", cu ilustraţii de Tudor Jebeleanu. Vor vorbi: Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Tudor Jebeleanu, Traian T. Coşovei, Nicolae Manolescu, Lidia Bodea.

ora 19.00: Cătălin Avramescu, "Constituţia Statelor Unite ale Americii". Vor vorbi: Cătălin Avramescu, Ioan Stanomir, Vlad Russo.

  • Litera

ora 18.00: Lansarea volumului "IUBIRRRE", coordonat de Dana Tocu. Vorbitori: Dana Tocu, Dan Pleşa.

  • Nemira

ora 17.30: Lansarea romanului "Culoarea norocului", de Anca Fusariu, în colecţia Nemira Damen Tango, la standul editurii.