Anul acesta încearcă un remake în care şi-l ia aliat, ca protagonist, pe Jason Statham, un obişnuit deja al filmelor de acţiune. În 2012, economia Statelor Unite e un dezastru total: şomajul e la ordinea zilei, la fel şi crimele, iar cea mai profitabilă afacere a vremii este să fii patronul unei închisori. Cum setea de profit nu are limite, cea mai dură dintre închisori livrează un produs adiţional: un fel de reality-show, „Death Race“ (pe ecranele româneşti, „Cursa mortală“), în care prizonierii devin participanţ ii într-o cursă de maşini pe viaţă şi pe moarte.

Premiul cel mare este, după cinci victorii consecutive, evident, libertatea. Jensen Ames (Statham) se află în închisoare datorită unei nedreptăţi. Când intră în cursa mortală, Jensen are două avantaje: e fost campion NASCAR şi, convins de Hennessey, directorul închisorii (Joan Allen), îi ia locul lui Frankenstein (vocea lui David Carradine), care câştigase deja patru curse. Literalmente la un pas de libertate, Jensen trebuie să ucidă ca să nu fie ucis. Şi totuşi, lucrurile nu rămân atât de simple, fiindcă Jensen descoperă un complot pus la cale de Hennessey, lucru care îi pune viaţa în pericol şi dincolo de câştigarea cursei.

Tehnic, filmul are tot ce îi trebuie ca să fie exploziv la propriu: curse de maşini (35 de maşini şi 85 de mecanici care au lucrat cu foc continuu se află pe bugetul detaliat al peliculei), bombe, arme, elicoptere… şi un erou cu o poveste emoţionantă, care luptă nu doar pentru viaţa sa, dar şi pentru cea a fiului său. Filmul din 1975 (cu David Carradine şi Sylvester Stallone în rolurile principale) era parte horror, parte satiră. Filmul lui Anderson din 2008 mizează exclusiv pe violenţa vizuală (estetica şi convenţiile jocurilor video par să fi contaminat şi acest proiect al regizorului). În acest context, carnagiul este absolut gratuit, aşa că numai dacă sunteţi în căutare de reacţii pur viscerale vă putem recomanda cu inima împăcată această peliculă.

Filmul rulează începând de mâine la Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, Movieplex Cinema Plaza România, Cityplex şi Cinema PRO – Piaţa Universităţii
Nota noastră: 4, * *