Editura Evenimentul si Capital

MEMORIA EVZ. Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a condus un partid în care era proslăvit Corneliu Zelea Codreanu și se intona "Sfântă Tinerețe Legionară'

La conferinţele formaţiunii MPR a lui Marian Munteanu se ascultau cântece legionare
Autor: | | 64 Comentarii | 5841 Vizualizari

Evenimentul Zilei relata în perioada 1993-1994 despre o întrunire a Mişcării pentru România, un partid al cărei lider era Marian Munteanun şi în cadrul căreia a fost ascultat un mesaj al lui Corneliu Zelea Codreanu şi mai multe cântece legionare. Acest tipic de organizare era specific MPR, un partid creat de Marian Munteanu după evenimentele din iunie 1990, pe structura Ligii Studenților din România.

Marian Munteanu, alături de cei 500 de participanţi, a ascultat în picioare Sfântă tinereţe legionară", imnul Gărzii de Fier şi al Căpitanului, iar actorul Ernest Maftei, fost șef de cuib legionar, a ţinut să spună că în anii 1940 a fost „şef de frăţie de cruce în Bacău” cu câţiva dintre legionarii mai bătrâni prezenţi la eveniment. "Evenimentul Zilei" mai scria că „Bădia” s-ar fi declarat de acord cu asasinarea lui Armand Călinescu, „un mason comunist”, şi cu cea a lui I.G. Duca, „care vroia să vândă ţara trusturilor evreieşti”. Manifestarea de la Bucureşti fusese precedată de una asemănătoare la Iaşi.

O conferință ''Mișcarea legionară și Mișcarea Pentru România - asemănări și deosebiri'', a fost unul din momentele remarcate de cotidianul EvZ în perioada 1993-1994, când activitatea politică a lui Marian Munteanu era marcată de președinția MPR. O organizație politică cu accente naționaliste puternice și care promova, uneori mai discret, alterori mai pe față ideologia și simbolurile Mișcării Legionare condusă de Corneliu Zelea Codreanu. În cadrul acestei conferințe, Marian Munteanu a admis că ''există asemănări, dar numai cu privire la forma de organizare și poziția față de tradițiile românești''.

Lider al studenţilor în timpul mineriadei din 1990 şi simbol al Pieţei Universităţii la acea vreme, Marian Munteanu, prezentat marţi drept candidatul PNL la Primăria Capitalei, are mai multe etape ceţoase, bizare sau chiar de-a dreptul ruşinoase în trecutul său.

Deşi ulterior s-a declarat un vehement contestatar al regimului comunist, Revoluţia din Decembrie 1989 l-a prins lider al Asociației Studenților Comuniști (ASC) pe an în cadrul Facultății de Litere a Universității din București, unde acesta era student la secția de română- portugheză,

“La prima şedinţă A.S.C. Marian a fost propus ca secretar de an şi ales cu o mare majoritate. A fost reales pînă în anul III. Era foarte potrivit pentru această funcţie […] După Revoluţie mi s-a părut ciudat că a fost din nou reales – de astă dată ca lider al studenţilor în Ligă. Consideram că oamenii care au avut înainte funcţii politice nu ar trebui să conducă şi acum. Marian a fost membru P.C.R. şi de aceea mulţi sau împotrivit la realegerea lui. Marian a răspuns însă că funcţia pe care a avut-o îi permitea să lupte dinăuntru împotriva sistemului. În rîndul celor care s-au opus alegerii lui Marian ca lider al Ligii m-am numărat şi eu“, mărturisea Pupeza Codrina, o fostă colegă, într-un articol publicat în România Liberă.

În acelaşi timp, înainte de Revoluţie, era unul dintre studenții care îl frecventeau pe Petre Tuțea, filosoful anticomunist cu profunde simpatii legionare. Cel care i-a mijlocit întâlnirile cu controversatul filosof a fost Ioan Coja, profesor la Universitate și colaborator al Securității, care îi selecta pe studenții care îl vizitau pe Țuțea.

Coja a fost senator între 1992 și 1996 pe listele Partidului Democrat Agrar din România (care apoi a fuzionat cu Partidul Noua Românie în 1998, condus de Virgil Măgureanu), ca fondator al Asociației Culturale Vatra Românească, dar și ca și candidat la Primăria București în anul 2004 din partea Partidului Național Democrat Creștin (PNDC), aflat în acea perioadă sub conducerea directă a Noii Drepte.

Munteanu a dorit să candideze la președinție în 2000 din partea partidului lui Virgil Măgureanu și a PUNR, un partid naționalist din Ardeal susținut de foști ofițeri de Securitate.

Cine este si cum arata fosta sotie a lui Florian Walter! E o fosta vedeta TV! De ce au divortat cei doi

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI