Evenimentul Zilei > Actualitate > Marian Muhuleţ: „Au fost 55.660 de oameni care au votat multiplu. Un cetăţean a votat de 18 ori!”
Marian Muhuleţ: „Au fost 55.660 de oameni care au votat multiplu. Un cetăţean a votat de 18 ori!”

Marian Muhuleţ: „Au fost 55.660 de oameni care au votat multiplu. Un cetăţean a votat de 18 ori!”

Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, explică pentru cititorii EVZ rezultatele verificărilor efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă referitoare la referendumul naţional din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Marian Muhuleţ spune că au fost fraudate 118.881 de voturi, prin metoda votului multiplu. Au fost 55.660 de oameni care au votat multiplu. Un cetăţean a votat de 18 ori! De acolo cifra coboară la 15, 14, dar majoritatea au votat de două sau trei ori”, a spus vicepreşedintele AEP.
Oficialul a vorbit şi despre aşa-zisele CNP-uri fantomă, 47.386 la număr: „Acestea apar pe listele suplimentare, înregistrări făcute cu pixul, CNP-uri din 12 cifre şi nu din 13. Însemnările au fost făcute fie dintr-o eroare umană, fie cu intenţie. Mai apar şi cele 3685 de înregistrări pe listele suplimentare, datele personale sunt trecute de mână ca şi când au fost la votare dar nu apar şi semnăturile. Acestea au un potenţial de vot multiplu.”
„Un caz mai special – catalogat aşa de vicepreşedintele AEP – îl reprezintă situaţia celor 90.457 de înregistrări din listele permanente la care nu apar semnăturile votanţilor ci menţiunea votat cu urna mobilă, volantă sau specială, e totuna.  Lucrul acesta nu trebuia să apară, pentru că potrivit legii nu ai voie să faci astfel de înscrisrui pe lista electoral permanent. Pare o tipologie, din moment ce sunt peste 90.000 de asemenea înregistrări.”
AEP vrea să implementeze un sistem de prevenire a fraudelor
Oficialul a mai precizat că verificarea situaţiilor privind morţii care au înviat pentru a vota la referendum nu intră în competenţa AEP. Muhuleţ a menţionat că la nici un alt referendum de până acum nu a mai fost făcută o asemenea verificare, pe care o consideră „inutilă, fiindcă nu poţi modifica rezultatul”.
El a precizat că doar la alegerile din 2009 pentru locurile care revin României în Parlamentul European a fost făcută o verificare similar. „Atunci am descoperit 14.000 de voturi multiple comise cred de aproximativ 8000 de persoane, din câte îmi amintesc. 14.000 de voturi din 5 milioane la nivel naţional, e o cifră care nu a afectat deloc distribuţia de mandate la europarlamentare. Acum mi se pare oarecum inutil să faci o astfel de anchetă după momentul referendumului, pentru că nu poţi modifica rezultatul. Dacă scorul ar fi fost strâns, ar fi fost o cu totul altă poveste. Declanşezi nişte anchete şi eventual bagi nişte oameni la puşcărie. Eu nu ştiu vreun caz de cetăţean băgat la închisoare pentru vot multiplu, din cei 14.000. Mie mi se pare că mai degrabă am putea fi preocupaţi de implementarea unui sistem de vot menit să prevină votul multiplu, ori cel al minorilor, ori al persoanelor care şi-au pierdut dreptul prin decizii judecătoreşti. Un astfel de sistem l-am testat déjà la alegerile parţiale parlamentare şi ar trebui, după părerea mea, să existe o decizie politică de implementare la nivel naţional", a mai spus vicepreşedintele AEP.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: