MARIA - LOUISE SEMEN: Prestidigitatie fatala

MARIA - LOUISE SEMEN: Prestidigitatie fatala

"Prestigiul", cel mai recent film al lui Christopher Nolan, un intermezzo intre doua pelicule Batman, este povestea rivalitatii dintre doi iluzionisti.

Deloc asemanator cu "Iluzionistul", care este mai degraba o poveste romantica, "Prestigiul" are tonuri mai sumbre, fiindca ura devoreaza cele doua personaje principale pana la ultimele consecinte.

Inspirat de un roman al lui Christopher Priest, pe un scenariu scris de Nolan impreuna cu fratele sau Jonathan, filmul pune fata in fata doi oameni pe cat de asemanatori in pasiuni, pe atat de deosebiti ca resurse si dinamica interioara.

Robert Angier (Hugh Jackman) si Alfred Borden (Christian Bale) sunt initial colegi, ca ucenici ai aceluiasi maestru. Seara de seara, participa la aceeasi scamatorie, care, intr-unul dintre spectacole, devine fatala pentru sotia lui Angier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vinovatul probabil, dar nu sigur, este Alfred. Din acel moment, cei doi ajung rivalii cei mai aprigi. Incep sa lucreze pe cont propriu si fiecare spera sa performeze, intr-o zi, "MAGIA" cu care sa-l ingenuncheze pe celalalt.

Povestea nu este spusa cronologic, ci urmeaza drumul sinuos al memoriei naratorului, Cutter (Michael Cane), si al unui jurnal. Desi pe parcurs scenariul incearca sa explice logic fiecare act de magie printr-un artificiu mecanic complicat, in care, de fapt, magia in sine nu are niciun rol, finalul dezvaluie resorturi mai aproape de stiintifico-fantastic.

Bale este fabulos, gasind pentru fiecare personaj pe care il interpreteaza un alt set de nuante, ba chiar si o alta infatisare. Jackman este intens si cele doua performante se completeaza perfect intr-un desen clar si, pe alocuri, chiar rafinat. In rolul asistentei care schimba taberele la cerinta lui Alfred, pentru a smulge secretele de la adversar, Scarlett Johansson este fermecatoare.

Tragand linie, filmul abunda in elemente spectaculare si chiar din acest motiv nu reuseste sa se inchida tocmai rotund si coerent. Filmul va avea premiera maine, la Hollywood Multiplex si Movieplex. Nota noastra 6: ***''