Evenimentul Zilei > Actualitate > Maria Băsescu, bun gust şi discreţie
Maria Băsescu, bun gust şi discreţie

Maria Băsescu, bun gust şi discreţie

"Prima doamnă" a României, apreciată pentru distincţia ţinutei, îşi serbează astăzi ziua de naştere.

În spatele oricărui bărbat de succes se află o femeie puternică", este un dicton care i se potriveşte de minune Mariei Băsescu, care îşi serbează astăzi ziua de naştere. O femeie retrasă, dispusă să renunţe la ea însăşi pentru a-şi ajuta soţul şi cele două fete, Ioana, 34 de ani, şi Elena, 31 de ani.

Aceasta este imaginea pe care şi-a construit-o Maria Băsescu în anii de carieră politică a soţului ei, iar un exemplu concludent este următorul: Maria Băsescu este singura membră a familiei care nu are creată o pagină pe enciclopedia online Wikipedia. Foarte discretă, prima doamnă a României evită pe cât posibil să facă declaraţii despre viaţa şi familia ei, mulţuminduse să participe alături de preşedintele ţării, Traian Băsescu, la evenimente oficiale.

De la ceai dansant la altar

Născută la Cajvana, judeţul Suceava, Maria Băsescu (al cărei nume de fată este Andruşca) a absolvit Liceul "Ştefan cel Mare" din Suceava, iar mai apoi, între 1972 şi 1974, a urmat cursurile Şcolii de Tehnică Comercială din Constanţa. Cu actualul ei soţ, Traian Băsescu, s-a cunoscut în 1973, la un "ceai dansant".

"El era la Institutul de Marină, eu la Scoala de Tehnică Comercială, din Constanţa. La început, nu am acordat prea multă atenţie relaţiei dintre noi. Ştiam că după ce termin şcoala, mă voi întoarce acasă, în Bucovina, aşa că am luat-o ca pe o relaţie de prietenie. Mă atragea, dar eram însă rezervată şi nu îmi făceam planuri de viitor. Ne vedeam sâmbata şi duminica când avea voie să părăsească Institutul, ne plimbam, mergeam la cinema. Dupa un an m-am întors acasă, în Bucovina. Am continuat să păstrăm legătura, ne scriam şi într-o zi m-am trezit cu el acasă, la părinţii mei. Venise să mă ceară de soţie. La puţin timp, ne-au vizitat parinţii lui, ritualul pe atunci era respectat, aşa că în 1975 ne-am căsătorit", a povestit Maria Băsescu cum a ajuns să-şi schimbe numele de familie, într- un interviu pentru tonica.ro.

În slujba familiei

După doi ani de căsnicie s-a născut Ioana Băsescu, primul copil al cuplului, iar Maria Băsescu a hotărât să renunţe la serviciu şi să se dedice în întregime creşterii fetiţei ei.

Trei ani mai târziu, în 1980, a venit pe lume şi Elena Băsescu, iar statutul de casnică al Mariei Băsescu a fost astfel pecetluit, date fiind condiţiile din acea perioadă: "Pe vremea aceea era destul de greu, post-natalul însemna doar două luni şi nu am avut inima să le trimit de la doar câteva luni la creşă. Am renunţat la serviciu şi de atunci m-am dedicat întru totul familiei", şi-a explicat ulterior Maria Băsescu decizia.

Lăudată pentru ţinută

Din 2004, de când a devenit "Prima doamnă" a României, Maria Băsescu s-a remarcat prin ţinuta şi comportamentul de excepţie. Opţiunile ei vestimentarea au fost lăudate de-a lungul timpului de către designerii de modă, care i-au lăudat prezenţa discretă şi rafinată. În plus, a dat întotdeauna dovadă de curtoazie în relaţia cu jurnaliştii cu care ea şi soţul ei au intrat în contact.

Una dintre pasiunile cu care îşi umple timpul liber este echitaţia, sport elegant şi nobil, de care s-a apucat în 2003 şi care i se potriveşte ca o mănuşă. A început lecţiile de călărit la Clubul Băneasa din Bucureşti şi a încălecat peste 15 cai până în prezent. Tuturor le-a găsit câte un cusur, mai puţin lui "Răsfăţ", calul pe care l-a primit cadou de la Traian Băsescu şi cu care s-a înţeles de minune încă de la început.

Un nepot, cel mai frumos cadou

Nu ştim ce cadouri i-au pregătit fiicele sale pentru aniversarea sa de astăzi, însă ştim ce îşi doreşte: să devină bunică. Prezentă pe 1 iunie la recepţia organizată la Porigrafu (jud. Prahova) de către prinţul Paul şi prinţesa Lia, cu ocazia aniversării unui an de la botezul fiului lor, prinţul Carol Ferdinant, Maria Băsescu a mărturisit că le-a îmboldit recent pe cele două fiice ale sale să devină mame.

"Le-am spus fetelor mele – cred că o să vă şocheze -, nu ştiu, se mărită, nu se mărită, dar să facă un copil cât mai curând. (…) Doresc să devin bunică. Ioana a spus că s-a măritat o dată şi nu-i mai trebuie (cu Bogdan Marin – Bodo – , solistul trupei Proconsul – n.r.), cea mică spune «Uite cea păţit Ioana, deci nu-mi trebuie ». «Atunci faceţi un copil, să aveţi şi voi pe cineva mai târziu! »", a spus atunci Maria Băsescu, adăugând că, în urmă cu mulţi ani, şi-ar fi dorit să nască un băiat. "Ne-am dorit foarte mult să avem un băieţel, dar, dacă soţul meu a navigat în perioada când eram tineri, nu s-a întâmplat. Soţul meu a dorit foarte mult să mai avem un copil", şi-a amintit prima doamnă.

INTELIGENTĂ ŞI FRUMOASĂ

Descrisă de Traian Băsescu

"Iubesc şi apreciez femeile frumoase. Pe lângă faptul că este inteligentă, mai este şi frumoasă", a descris-o Traian Băsescu pe soţia sa, în timpul unei confruntări electorale din 2009 cu liberalul Crin Antonescu. Două luni mai târziu, tot în perioada de campanie, Maria Băsescu i-a întors declaraţia de dragoste soţului ei, printr-o scrisoare deschisă, care s-a sfârşit astfel: "Închei prin a vă spune că nu este uşor să fii soţie de preşedinte, atunci când acesta pune interesele ţării mai presus de orice, uneori chiar şi de familie. Dar şi pentru asta îl iubesc şi îl respect pe soţul meu, Traian Băsescu".