O parte din tăierea veniturilor din 2010 a fost recuperată. Legea responsabilităţii fiscale interzice majorările înainte de alegeri.
Teoretic, angajaţii la stat mai au de recuperat 15,9% din salariile lor actuale pentru a ajunge la veniturile de dinainte de tăierea cu 25%, din iulie 2010, după ce li s-a aplicat o majorare de 15%, în octombrie 2010. Bugetarii au recuperat doar 11,25 puncte procentuale din reducerea de 25%, rămânând o diferenţă de 13,75 puncte. În căutare de soluţii
De la reducere şi până în decembrie 2011, salariile medii nete din sănătate crescuseră cu 21,1%, cele din învăţământ cu 14,2%, iar cele din administraţie cu 12,3%. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că trebuie găsite soluţii pentru reîntregirea salariilor bugetarilor de la 1 iunie. El a spus că şi Opoziţia va înţelege acest lucru şi că Guvernul va găsi resurse bugetare fără a diminua din investiţii. Impactul pe buget Însă, conform Legii responsabilităţii fiscale, salariile nu pot fi majorate înainte de alegeri.
Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, spune că "nu se pot emite acte normative privind majorarea salariilor sau a pensiilor cu şase luni înainte de alegeri".
În plus, "în timpul anului, în timpul execuţiei bugetare, nu poate fi depăşit plafonul de cheltuieli de personal prevăzut în buget", a precizat acesta.
Impactul majorării ar fi de 1,64 miliarde lei, 0,3% din PIB, dacă salariile cresc din 1 iunie, potrivit calculelor EVZ.
Citiți și:
- Traian Băsescu a anunţat în Parlament "reîntregirea salariilor bugetarilor" de la 1 IUNIE | VIDEO
- Antonescu: Băsescu, un tătuc. Nu preşedintele, conform Constituţiei, măreşte sau nu salariile
- Creșterea salariilor bugetarilor va întări leul
- AVERTISMENTUL Consiliului Fiscal: Salariile nu pot fi majorate înainte de alegeri
- Victor Ponta: Nu preşedintele măreşte salariile, ci premierul