Marea Britanie vrea să fie primul centru european care să tranzacționeze yuanul chinezesc

Marea Britanie vrea să fie primul centru european care să tranzacționeze yuanul chinezesc

Oficialii britanici, care au refuzat, de zece ani, să adopte moneda europeană, doresc acum să facă din City-ul londonez primul centru financiar din Europa care tranzacționează yuanul, moneda chinezilor.

În acest sens, ministrul britanic de finanţe George Osborne se află la Beijing pentru negocieri cu autoritățile din China. Totodată, Marea Britanie încearcă să atragă noi investiţii în infrastructura Marii Britanii, transmite Reuters.

Ieri, la Hong Kong, George Osborne a anunţat că Marea Britanie a acceptat un parteneriat cu acest teritoriu chinezesc pentru a dezvolta City-ul londonez ca un centru financiar în care se va tranzacţiona moneda naţională a Chinei.

Osborne se va întâlni astăzi cu vicepremierul Wang Qishan precum şi cu şefii Fondului suveran de investiţii al Chinei (CIC) şi ai Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), cea mai mare bancă din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

China Investment Corporation (CIC) a fost înfiinţat în 2007 pentru a investi o parte din uriaşele rezerve valutare ale Chinei, care la finele lunii septembrie 2011 au atins nivelul record de 3.200 miliarde de dolari

Hong Kongul este în prezent singurul centru de trading offshore pentru yuani, dar Marea Britanie este interesată ca Londra, centrul bancar al Europei, să devină al doilea centru de trading offshore pentru yuani.

Englezii vor bani chinezești în infrastructura britanică

În timp ce se află la Beijing, ministrul britanic de finanţe încearcă să promoveze oportunităţile în proiectele de infrastructură din Marea Britanie pentru a atrage investiţiile chineze. În noiembrie, ca parte a planurilor de sprijinire a economiei britanice, Osborne a identificat peste 500 de proiecte de infrastructură pentru următorii zece ani, ce includ autostrăzi, linii de cale ferată, aeroporturi, centrale energetice şi reţele de trafic de date.

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au discutat anul trecut propunerea Comisiei şi a mai multor de state, în frunte cu Franţa şi Germania, de introducere a unei taxe pe tranzacţii financiare, însă divergenţele au fost extrem de puternice. Marea Britanie a adoptat cea mai vehementă poziţie dintre statele care se opun unei astfel de taxe şi printre care se numără şi România.