Regatul Unit are nevoie de un guvern puternic pentru a ieşi din criza economică. Rezultatul scrutinului de ieri se anunţa mai degrabă neconcludent. După atribuirea a peste 500 dintre cele 650 de mandate ale Camerei Comunelor, conservatorii au câştigat alegerile legislative de ieri din Marea Britanie, relatează BBC.
Partidul Conservator a câştigat alegerile legislative de joi din Marea Britanie fără majoritate absolută, cu 306 mandate, devansând Partidul Laburist, care a obţinut 258 de mandate, potrivit rezultatelor oficiale finale, relatează AFP. Liberal-democraţii lui Nick Clegg au obţinut 57 de locuri în noul Parlament "E clar că laburiştii şi-au pierdut dreptul de a guverna", a declarat liderul conservatorilor David Cameron. Însă actualul premier Gordon Brown a început deja discuţiile pentru formarea unei coaliţii cu liberal democraţii, susţin surse de la Downing Street, potrivit BBC. Totuşi "partidul Conservator este primul care are dreptul de a forma guvernul", a declarat liderul liberal-democraţilor, Nick Clegg, citat de The Independent. Rata de participare la scrutinul de ieri a fost de 64,7 la sută, cu aproape cinci procente mai mult faţă de ultimele alegeri legislative din 2005. Înfrângere pentru laburişti În actuala legislatură, laburiştii aveau 345 de mandate, conservatorii 193 şi liberal-democraţii de 63. (Oana Ţepeş) Trei alegeri majore au stat ieri, în ziua scrutinului general din Marea Britanie, la îndemâna celor peste 45 de milioane de alegători înregistraţi din Regat: un vot pentru laburiştii de centru-stânga şi pentru un al patrulea mandat consecutiv la guvernare al acestora, unul pentru conservatorii de centru-dreapta şi o schimbare semnificativă de direcţie a politicii executivului, sau altul pentru liberal-democraţi şi, implicit, pentru o reformă a scenei politice dominate, până acum, de primele două partide.
Ieri-seară, după o campanie electorală care s-a întins, neoficial, mai bine de un an, alegerea cetăţenilor britanici era încă neconcludentă. Până la această oră, singurele rezultate disponibile sunt cele ale ultimelor sondaje preelectorale, care îi creditau pe conservatori cu o victorie insuficientă pentru obţinerea unei majorităţi de 326 de mandate în legislativul cu 650 de membri.
Rezultatul cel mai probabil al scrutinului părea să fie un „parlament suspendat”, în care niciunul dintre partide nu deţine o majoritate absolută, iar guvernarea este puţin probabilă în lipsa unei coaliţii - formulă politică cu care Marea Britanie nu este obişnuită.
O misiune dificilă
Partidul care va conduce viitorul guvern britanic va avea o misiune foarte grea - aceea de a reduce un deficit bugetar uriaş, care a depăşit 11% din PIB, în condiţiile în care ţara se chinuieşte încă să iasă din recesiune.
Partidele au viziuni diferite. Conservatorii promit să micşoreze rapid deficitul prin reducerea cheltuielilor bugetare. Laburiştii, asemenea liberaldemocraţilor, susţin însă că reducerea rapidă a cheltuielilor statului ar duce la creşterea şomajului şi ar bloca recuperarea economică. Ei nu vor să recurgă la această măsură decât după ce creşterea economică devine o realitate.
Timpul reformelor
Problemele economice nu sunt singura preocupare a britanicilor şi a viitorului executiv. Guvernanţii, afectaţi de scandalul cheltuielilor parlamentare abuzive din bani publici, vor fi în egală măsură interesaţi de o reformă menită să restabilească încrederea electoratului în clasa politică.
În campanie, liderul conservator David Cameron a mers cel mai departe, promiţând chiar reducerea numărului de parlamentari din Camera Comunelor la jumătate şi micşorarea numărului de ministere.
O altă reformă care se întrevede ar fi cea a sistemului electoral - uninominal majoritar într-un tur - care favorizează dominaţia celor două mari partide, Laburist, aflat de 13 ani la guvernare, şi Conservator.
Cei care susţin trecerea spre un sistem proporţional sunt, în primul rând, liberal-democraţii conduşi de Nick Clegg, charismaticul lider care, prin prestaţiile din dezbaterile televizate, a reuşit să-i ofere partidului său o şansă în plus la scrutinul de ieri.
LUPTĂ STRÂNSĂ
Fiecare circumscripţie contează
Cei trei lideri ai principalelor partide britanice, laburistul Gordon Brown, conservatorul David Cameron şi liberal-democratul Nick Clegg au rămas în campanie până miercuri noapte şi au reapărut ieri-dimineaţă la urne pentru a-şi exprima, fiecare, încrederea în victoria partidului său.
Campania electorală britanică de anul acesta a fost, mai mult decât oricând, concentrată pe lideri. Importante în acest sens au fost dezbaterile televizate fără precedent difuzate în ultimele săptămâni, care l-au ridicat pe Nick Clegg pe un uriaş val de simpatie şi au asigurat creşterea, în sondaje, a partidului liberal-democrat. Liderii de la centru vor influenţa semnificativ rezultatele alegerilor.
În continuare însă, datorită sistemului de vot britanic, rezultatul scrutinului va depinde de fiecare luptă din cele 650 de circumscripţii, în special de cursele foarte strânse dintre candidaţii conservatori şi laburişti care se anunţau în aproximativ 100 de circumscripţii, potrivit „The Daily Telegraph”.
Importante sunt şi rezultatele partidelor mai mici din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, care ar putea conta în formarea unei coaliţii. În Anglia, Verzii se aflau aproape de câştigarea primului mandat parlamentar.