Evenimentul Zilei > International > Marea Britanie ameninţă că ia PEŞTELE de la gura UE
Marea Britanie ameninţă că ia PEŞTELE de la gura UE

Marea Britanie ameninţă că ia PEŞTELE de la gura UE

Guvernul britanic, gata să interzică ţărilor UE să pescuiască în apele sale, în cazul în care Bruxelles-ul va dori să-i pună beţe în roate la negocierile de Brexit.

Theresa May este pregătită să anunţe retragerea din London Convention Act din 1964, care dă dreptul ţărilor din UE acces liber în zona aflată între 6 şi 12 mile nautice de ţărmurile britanice.

Din London Convention Act fac parte, pe lângă Marea Britanie, Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia.

Informaţia despre posibila interdicţie a acestor ţări UE de a pescui în apele britanice, dată publicităţii de ziarul Times, vine după ce 40 de membri ai Parlamentului au cerut guvernului May să-şi precizeze poziţia post-Brexit în legătură cu chestiunea pescuitului, făcând presiuni pentru ca Londra să reinstituie controlul total asupra apelor sale.

Robin Churchill, expert în drept internaţional la Dundee University, afirma anul trecut în faţa Camerei Lorzilor că London Convention Act dă dreptul Marii Britanii să pescuiască în cinci zone de coastă ale altor ţări, în vreme ce permite altor state să pescuiască în 32 de zone de coastă britanice.

Potrivit Times, premierul Theresa May este gata să folosească dreptul de pescuit al ţărilor membre UE în apele britanice ca un factor de presiune în negocierile pentru Brexit.

Duminică, într-un interviu pentru ziarul german Bild, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker dădea destul de transparent de înţeles că doreşte să impună condiţii grele Marii Britanii, pentru a descuraja orice alte tentative de părăsire a Uniunii Europene.