Evenimentul Zilei > International > Marea adunare pentru Kosovo
Marea adunare pentru Kosovo

Marea adunare pentru Kosovo

Kosovarii albanezi cu reşedinţa în străinătate au început deja să se întoarcă în provincia sârbă pentru a fi martori la naşterea noului stat.

„Vreau să văd cu ochii mei crearea statului Kosovo“, a declarat ieri, pe aeroportul din Priştina, Sali Hyseni, un muncitor care tocmai coborâse din avionul de Zürich. Guvernul kosovar a alocat deja un milion de euro pentru organizarea festivităţilor de după proclamarea independenţei. De partea cealaltă, Serbia a anunţat că va anula pe cale juridică iminenta proclamare unilaterală a independenţei provinciei Kosovo, transmite AFP.

„Independenţa trebuie anulată juridic din momentul în care va fi proclamată de către teroriştii condamnaţi“, a declarat ieri premierul sârb, Vojislav Koştuniţa. El a făcut aluzie la omologul său kosovar Hashim Thaci, condamnat, în 1997, de justiţia din Serbia la 10 ani de închisoare pentru un atac asupra unor poliţişti sârbi. „Toate instituţiile statului trebuie să ia deciziile şi măsurile necesare pentru a anula toate acele acte nelegitime ale independenţei unilaterale“, se arată într-un comunicat oficial al guvernului de la Belgrad.

Şeful statului, Boris Tadici, cel al executivului şi preşedintele parlamentului, Oliver Dulici, au decis convocarea unei şedinţe de guvern în cursul zilei de mâine, cu scopul de a stabili măsurile necesare pentru protejarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Serbiei. Acestea urmează să fie trimise spre aprobare legislativului în aceeaşi zi. Belgradul ia în calcul şi reclamarea la Curtea Internaţională de Justiţie a ţărilor care recunosc independenţa Kosovo.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.