Inspectorii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) trag un semnal de alarmă turiştilor care se vor bucura de litoralul românesc în minivacanța de Rusalii, dar și pe întreaga durată a sezonului estival, şi îi avertizează că circulația sau staționarea vehiculelor pe plajele de la Marea Neagră sunt interzise.

Odată cu deschiderea plajelor litoralului românesc, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral încearcă să îi conştientizeze pe constănțeni și pe turiști, în urma numeroaselor încălcări ale legii, având în vedere amploarea fenomenului şi gestionarea dificilă a acestuia.

”Potrivit legii, pe plajele litoralului românesc, utilizate în scop turistic, se interzice accesul, circulaţia sau staţionarea vehiculelor, cu excepţia celor care asigură intervenţii operative din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor şi a utilajelor de întreţinere a plajelor care aparțin Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral”, informează instituția.

LITORAL, PLAJA, CONCEDIU, MARE

Aceste fapte, comise de persoane fizice sau juridice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 10.000 de lei şi 20.000 de lei, în conformitate cu Ordonanța de Urgență 19/2006 privind utilizarea plajei Marii Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă.

Totodată, ABADL informează că ”instalarea de conducte, cabluri, linii aeriene în zona costieră și zona- tampon fără actele tehnico-juridice necesare sau cu nerespectarea prevederilor acestora, precum și efectuarea de săpături pe maluri, faleze şi plaje fără avizul de gospodărire a apelor” constituie contravenție în domeniul gospodăririi integrate a zonei costiere și se sancționează conform legii.

În urma verificărilor  din teren s-a constatat existența pe suprafețe de plaja, atât a autovehiculelor persoanele, cât și a unor utilaje care nu dețin un acord din partea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Pentru a exemplifica, ABADL prezintă ultima situație din teren identificată de inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor, pe plaja stațiunii Mamaia, unde a fost depistat un utilaj care executa lucrări de nivelare a plajei fără a avea acordul A.B.A.D.L. Pentru lucrările executate și intrarea cu un utilaj pe plajă, operatorul de plajă a încălcat legea și a fost amendat cu 25.000 de lei.