Preşedintele statului Filipine, Rodrigo Duterte a declarat legea marţială în sudul provinciei Mindanao, promiţând o represiune „dură“ în stilul fostului dictator filipinez Marcos, după ce militanţi ai Statului Islamic au atacat oraşul Marawi şi au ridicat steagul negru al Statului Islamic la primărie.

Preşedintele şi-a scurtat vizita sa în Rusia, după ce aproape 100 de oameni înarmaţi au asediat oraşul de 200.000 de locuitori, primăria, un spital, închisoarea, un colegiu şi unele case în cel mai îndrăzneţ atac din ultimii ani.

Atacul militanţilor a avut loc după ce trupele guvernamentale au atacat ascunzătoarea lui Isnilon Hapilon, în vârstă de 51 de ani, comandant veteran al grupării brutale Abu Sayyaf din Filipine. Extremiştii au beneficiat de întăriri din partea unui grup cunoscut sub numele de Maute.

Hapilon a fost numit emirul forţelor Statului Islamic din Filipine în aprilie 2016, la câteva luni după ce grupul militant din Filipine a promis credinţă faţă de Statul Islamic.

El este pe lista FBI a Celor mai Căutaţi Terorişti, oferindu-se 5 milioane de Dolari pentru prinderea sa.

Secretarul Apărării Delfina Lorenzano a declarat că guvernul a rămas în controlul oraşului Marawi şi alte puncte problemă din sud, dar că declaraţia legii marţiale de către Preşedintele Duterte ar ajuta forţele de securitate să efectueze căutări şi arestări şi să reţină suspecţii rebeli mult mai rapid.

Este posibil ca ofensivele să continue în alte provincii sudice afectate de grupurile extremiste.

Înainte de întoarcerea sa de la Moscova, dl Duterte a lăsat să se înţeleagă că s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a declarat că va conta pe Rusia pentru a furniza arme pentru Filipine pentru a fi folosite în lupta împotriva terorismului.

„Desigur, ţara noastră are nevoie de arme moderne, am avut comenzi în Statele Unite, dar acum situaţia nu este foarte bună şi pentru a lupta împotriva Statului Islamic, cu unităţile şi fracţiunile lor, avem nevoie de arme moderne“, a spus el, potrivit agenţiei de ştiri de stat Tass.

Adresându-se reporterilor în timpul drumului spre Filipine, dl Duterte a spus că va fi pregătit să extindă declaraţia legii marţiale dincolo de limita de 60 de zile impusă prin Constituţie, dacă este necesar.