Evenimentul Zilei > Politica > Maratonul gafelor la audierile miniștrilor: De la bâlbâieli până la remarci despre „regina voucherelor” și… moarte
Maratonul gafelor la audierile miniștrilor: De la bâlbâieli până la remarci despre „regina voucherelor” și… moarte

Maratonul gafelor la audierile miniștrilor: De la bâlbâieli până la remarci despre „regina voucherelor” și… moarte

Audierile de miercuri, 24 noiembrie, a miniștrilor din Cabinetul Ciucă s-au terminat cu bine - cel puțin aceasta este poziția premierului desemnat să formeze noul Guvern. Printre micile tensiuni, au fost și momente de amuzament între parlamentarii români, dar și gafe. De la prezentarea liderului AUR drept academicianul Eugen Simion până la bâlbâieli și remarci cu privire la „regina voucherelor”, audierile miniștrilor au stârnit râsete.

Adrian Câciu, încurcat cu Florin Cîțu

Ministrul propus pentru conducerea portofoliului Finanțelor, Adrian Câciu, a fost confundat de președintele Comisiei de Finanțe cu Florin Cîțu.

„Obținerea unui aviz în urma audierii privind candidatura domnului Adrian CÎȚU… CÂCIU la funcția de ministru al Finanțelor (râsete)”, a spus Bogdan Huțucă, șeful Comisiei de Finanțe.

Ulterior, acesta s-a scuzat: „Din obișnuință… (râsete)”.

„Îl votăm și pe ăsta…”, a fost remarca liderului AUR către membrii de partid.

Dan Vîlceanu și „gaura de la bugetul de pensii”

Daniel Cadariu, ministrul propus pentru conducerea Antreprenoriatului şi Turismului în Guvernul Ciucă s-a încurcat printre cuvinte, la audierile de miercuri. „Misiunea principală a acestui minister este să sprijinească și să dezvolte… să sprijine și să dezvolte… ăăă… să sprijine mediul de afaceri”, a spus el.

Întrebat care e „gaura, până la urmă, la bugetul de pensii”, liberalul Dan Vîlceanu, propus pentru preluarea Ministerului Investițiilor și a Fondurilor Europene, a răspuns: „Nu e o gaură!”

Adrian Chesnoiu: „Tot în pământ ne întoarcem”

Membrii Comisiilor de specialitate au asistat și la o prezentare poetică a ministrului propus la Justiție, Cătălin Predoiu: „Ministerul Justiției trebuie sa acționeze uneori cu delicatețea unui chirurg, alteori cu fermitatea unui combatant, cu elocință și rigoare logică a unui avocat, de cele mai multe ori cu diplomația unui ambasador al bunei voințe, și nu în ultimul rând cu mult UMOR.”

Vasile Dîncu, propus de PSD pentru a conduce Apărarea și criticat pentru faptul că nu a reușit neapărat să își consolideze poziția când a fost întrebat de reporteri ce anume îl recomandă pentru acest portofoliu, a mai făcut o remarcă notabilă. „Avem atâta securitate, câți bani avem”, a spus Vasile Dîncu la audierea sa.

Ministrul propus la Agricultură, Adrian Chesnoiu, a invocat mesaje biblice, aducându-și aminte de… moarte. „Totul crește din pământ, dar tot în pământ ne întoarcem”, a spus el. (n.r. Facerea 3: 19 – „căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce”)

„Riscul de a ne transforma într-o piață…”/„Niciodată nu sunt scaune”

Senatorul Titus Corlățean, de la Comisia de Muncă, a atras atenția la audierile miniștrilor că dezbaterile ajung să ia forma ridicolului. „Riscul de a ne transforma într-o piață, la cum se comporta unii membri ai parlamentului, vă propun să sistați dezbaterea, care riscă să ajungă în penibil absolut…”, a transmis Titus Corlățean.

Unii dintre parlamentari au fost nemulțumiți din cauza lipsei de scaune. „De fiecare dată facem aici audierile, dar niciodată nu sunt scaune suficiente… Pot să înțeleg că suntem pedepsiți că întârziem un minut, dar nu mi se pare normal să stăm în picioare”, s-a exprimat un parlamentar la audierea ministrului Virgil Popescu.

„Presa v-a numit regina voucherelor”

Obiectivul explicat de Sorin Grindeanu, propus la Ministerul Transporturilor, cu privire la prezentarea situației șantierelor cu ajutorul dronelor a stârnit, la rândul său, râsete în spațiul public.

Una din primele măsuri pe care o să le iau, când voi avea bugetul, să vadă toți românii, nu doar Grindeanu, cum merg șantierele în România. Asta se poate face simplu, cu tehnica actuală, cu drone care să transmită live pe site-ul Ministerului Transporturilor ce se întâmplă pe șantierele din România. E printre primele lucruri pe care le voi face”, a spus Sorin Grindeanu în fața comisiilor de specialitate.

Nici Gabriela Firea, propusă la Ministerul Tineretului și Familiei, nu a scăpat de remarci.

Era nevoie, nu de o sinecură pentru Gabriela Firea, pentru că ea avea loc de muncă și activitate în Senatul României, și o familie cu mulți copii de crescut…”, a spus Firea. „Presa v-a numit regina voucherelor”, s-a exprimat senatorul PSD Maricel Popa.

Liderul AUR, prezentat drept academicianul Eugen Simion

În altă ordine de idei, unul dintre parlamentarii care a marcat audierile de miercuri cu gafa sa a fost Monica Anisie. Senatoarea liberală l-a încurcat pe liderul AUR, George Simion, cu academicianul Eugen Simion, atunci când politicianul a adresat o serie de critici la adresa ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, despre care a spus că a „primit ordine de la domnul Arafat”.