Evenimentul Zilei > International > Manuel Noriega, extrădat în Franţa
Manuel Noriega, extrădat în Franţa

Manuel Noriega, extrădat în Franţa

Fostul dictator din Panama Manuel Noriega a ajuns în această dimineaţă în Franţa, unde a participat la procesul în care este acuzat pentru spălare de bani, relatează AFP.

Departamentul de stat american a anunţat că ordinul de extrădare a fost deja semnat de secretarul de stat Hillary Clinton. 
Manuel Noriega, în vârstă de 74 de ani, a fost îmbarcat într-un avion ce aprţine Air France. Aeronava a aterizat pe aeroportul Roissy în această dimineaţă.
Agenţi francezi din administraţia penitenciarelor l-au escortat pe fostul dictator în timpul călătoriei spre Franţa.
Cum a ajuns pe aeroport a şi fost dus în faţa judecătorilor. "Locul lui nu e în Franţa, trebuie să fie lăsat să intre în ţara lui. Beneficiază de imunitate în Panama. Cerem să fie aplicată această imunitate", spun avocaţii lui Noriega.
Acord secret
Avocatul lui Noriega, Franck Rubino, a declarat că "nu ştie nimic" despre extrădarea clinetului său. "Nici departamentul de stat, nici ministerul Justiţiei nu m-au anunţat că a fost semnat un ordin de extrădare şi că generalul Noriega este pe picior de plecare".
Guvernul panamanez a precizat că respectă decizia "suverană" a Statelor Unite de a-l extrăda pe fostul dictator şi au cerut ca acesta să fie repatriat ca să fie judecat şi în ţara sa.
Extrădarea lui Noriega a fost rezultatul unui acord secret între guvernul panamanez, autorităţile franceze şi cele americane, susţine avocatul din Panama a fostului dictator, Julio Berrios. 
Zeci de ani după gratii
Generalul Noriega a fost condamnat în Panama la 54 de ani de închisoare pentru implicare în dispariţia şi moartea opozanţilor între 1968 şi 1989.
Manuel Noriega a fost capturat în 1989 în timpul intervenţiei americane în Panama ordonată de fostul preşedinte american George Bush senior.
Fostul dictator a fost condamnat la 40 de ani de închisoare în Statele Unite pentru trafic de droguri. Plasat în detenţie în Florida, pedeapsa sa a fost redusă la 17 ani de închisoare pentru bună purtare. Însă câteva zile înainte de data prevăzută pentru eliberarea sa, în septembrie 2007, un judecător federal american a aprobat extrădarea sa la Paris.
Justiţia franceză l-a condamnat în 1999 la zece ani de închisoare pentru diverse acuzaţii, însă acum speră să organizeze un nou proces pentru spălare de bani.

  

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: